Млад мъж отива на съд за фалшифициране на документи - blagoevgrad.utre.bg

Млад мъж отива на съд за фалшифициране на документи

22 юни 2018, 21:32 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    prb.bg

Присвоил чужд автомобил чрез използване на неистински официални документи пред нотариус

Районна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Д.И. за присвояване на чужда вещ и А.П. – за съзнателно ползване на неистински официални документи.
Обвиняемият Д.И. (на 27 години) е осъждан за използване на чужд платежен документ и данни от него без съгласието на титуляра, за което му е било наложено наказание една година „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. През 2016 г. той е бил реабилитиран по право.
В продължение на близо седем години той живял на семейни начала с А.А., което приключило в началото на 2016 г. През този периода приятелката му придобила лек автомобил „Пежо 206“ на стойност 2500 лева, който бил ползван и от обвиняемия И.
След раздялата обаче всички документи за колата, включително и ключовете, останали у Д.И. Въпреки опитите на А.А. да защити своята собственост, като отправяла молби към него да й върне нейното МПС, тя винаги получавала отказ от негова страна. Освен това обвиняемият я заплашвал вербално – „ще запаля колата, ама няма да ти я върна; ще си понесеш последствията, ако продължаваш да си искаш колата”.
Вместо да върне лекия автомобил на пострадалата, Д.И. демонстрирал присвоителното си намерение с оферта за продажба на същия в интернет-сайта OLX, с цена от 3 999 лева, и поставил върху него лепенка с обява.
На 13.09.2016 г. обвиняемият Д.И. предал автомобила на другия обвиняем по делото - А.П. (на 26 години), който работел като кредитен консултант в финансова институция. На следващия ден същият прехвърлил правото на собственост върху МПС на В.В., който на свой ред разбрал за продажбата на „Пежо“-то от поставената на колата лепенка.
„Продавачът“ А.П., се снабдил с пълномощно и необходимите декларации, на които бил придаден вид, че са подписани от пострадалата А.А. и са нотариално заверени. Тези неистински официални документи, заедно с договора за покупко-продажба на МПС, удостоверяващи неговата представителна власт и правото на собственост върху лекия автомобил, той представил пред нотариус, който не се усъмнил в тяхната истинност.
Сделката била изповядана и „новият собственик“ регистрирал придобитата от него движима вещ по надлежен ред.
От заключението на съдебно-графическа експертиза, извършена в хода на досъдебното производство, се установява, че подписите положени в удостоверителните документи, представени пред нотариуса по време на сделката, не са положени от А.А.
Предстои делото да продължи в съда.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета