Избрани Новини

Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград отваря врати

Днес е Международният ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотиц

Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград се обръща по повод 26.06.2018 г. – Международния ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици, кани всички граждани, които желаят да се запознаят с работата и дейността му, днес от 9.00 часа до 17.30 часа  в зала "22 септември". В деня на отворените врати на ОбСНВ Благоевград ще бъдат представени презентации и филми, свързани с превенцията на наркоманиите, информационни материали, консултации със специалисти.
От 11.15 часа до 12.45 часа ще бъде представен филмът „Вероника Герин“, както и от 16.15  след обяд.
26-ти юни е Международен ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици. Той се отбелязва от 1988 г. с резолюция 42/112 на общото събрание на ООН, приета на 7 декември 1987 г. и изразява решителността на всички страни-членки да засилят действията си и сътрудничеството си за постигане на свят без наркотици. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. В световен мащаб дейностите, свързани с отбелязване на този ден, се изразяват най-вече в информиране на обществото за въздействието и рисковете от употребата на наркотични вещества. На този ден Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) всяка година избира темите за отбелязване на Международния ден и стартира кампании за повишаване на осведомеността.
От Общинския съвет предлагат да се проведе минута мълчание в 11.00 часа във всички часове на 26 юни и след нея всеки учител да задели 3 минути, в които да обясни опасностите от употребата на наркотици от учениците. Минутата мълчание е посветена на Вероника Герин, на починалите от наркотици и на починалите родители на наркозависими, съсипани от страданията на децата им, както и на протест срещу лесния достъп на подрастващите до психоактивни вещества. Проявата е с подкрепата на РУО Благоевград.
ВЕРОНИКА ГЕРИН
На 26 юни 37-годишната Вероника Герин пътува с колата си. Светофарът на едно от кръстовищата в покрайнините на Дъблин светва червено. Герин спира. В съседната колона се нарежда мотор с двама облечени в черно мъже. В следващия момент един от тях изстрелва 6 куршума в тялото на журналистката. Тя издъхва на място. Вероника Герин е била най-известният журналист в Ирландия. Тя пише за престъпността, за корупцията, за злоупотребите в църквата. Герин разкрива на хората неща, за които те нямат никаква представа. Материалите й разказват, че в Ирландия има цяла класа от хора, които си изкарват прехраната от наркотици и други престъпления. Че тези хора са натрупали огромни богатства, за които не са плащали никакви данъци. Хора без явен източник на доходи, които обаче живеят в лукс и се смятат за недосегаеми. Реалността обаче показва, че никой, включително и властите по онова време, не осъзнават колко опасни са станали тези хора. Вероника е била криминален репортер. В продължение на две години тя е разобличавала престъпниците. В процеса на разследване се натъква на човек, наречен Джон Гилиган, който е изградил много солидна наркоимперия. За 2 години Гилиган е изкарал около 25 милиона английски лири само от трафик на канабис. Това е един от най-големите престъпници в държавата. Оглавявал е може би най-сериозната престъпна групировка по онова време, но никой не знаел кой е той. Ако тогава бяхте попитали неговите съседи за него, щяха да ви кажат, че той е един почтен собственик на школа по езда в провинцията. Когато Вероника отива да разговаря с него, той я пребива. Заради това е било повдигнато сериозно обвинение. И предвид криминалното му минало, са щели да го пратят в затвора за 2 години. Ако беше влязъл в затвора, наркомрежата му щяла да се разпадне. Но в деня, преди Гилиган  да се яви в съда, Вероника е убита, 26 юни – Международният ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици.
Преди да бъде брутално екзекутирана, Вероника Герин получава две "предупреждения" - веднъж стрелят по прозорците на дома ѝ, вторият път е простреляна самата тя - отново на прага на дома ѝ. След тези "инциденти" е назначена 24-часова полицейска охрана, от която тя впоследствие се отказва, тъй като ѝ пречи на работата. И продължава. След "разговора" с Джон Гилиган, прераснал в побой, наркобаронът я заплашва по телефона, че ако не спре да се занимава с него, ще отвлече и изнасили 6-годишния ѝ син. Без съмнение тя е знаела колко жесток  и неморален може да бъде този човек, но мотивацията ѝ да се добере до истината и да изобличи тези хора се е оказала по-силна от страха . Дотогава в Ирландия не е  имало убийство на журналист и никой никога не е допускал, че това въобще може да се случи. И когато се случва, Ирландия е разтърсена из основи. Скованото от страх правителство не знаело какво да прави, защото цялото население било на улицата и изисквало незабавни действия. Приетият след смъртта на Вероника Герин Закон за облагите от престъпления гарантира анонимността на всички служители на Бюрото за борба с лица, придобили имущество по престъпен начин, а те имат право да разследват и атакуват в съда всеки, за когото има основателно подозрение, че се занимава с престъпна дейност, не доказателство. И това "основателно подозрение" е достатъчно основание за да бъде запорирано, а впоследствие и отнето имуществото или конфискувани парите.

Процедурата по Закона за облагите от престъпления е следната: Всеки старши полицейски служител формира убеденост, основана на разумно предположение, че дадена жилищна или пък офис сграда е добита в резултат на престъпление. Тази убеденост се изгражда въз основа на разследване, което Бюрото за активите, придобити от престъпления, провежда. Бюрото има достъп както до цялата публична информация, така и до поверителна информация. В него работят полицаи, митничари, данъчни служители, представители на социалните служби и те имат достъп до всякакъв тип секретна информация. Бюрото се занимава с разследване финансовите дела на престъпника, който притежава съответния имот – проверка на банковите му сметки, ако има такива. Възможно е той да има сметки на името на други лица, да използва свои роднини, за да прикрие парите си. Проучва се и криминалното му минало. И тогава се атакуват активите му. Когато съдията е убеден, че предположението е основателно, той издава определение за блокиране на имуществото за 7 години. И когато в рамките на тези 7 години уличеният не успее да докаже, че блокираните от бюрото активи са наистина плод на неговия честен труд, всичко се отнема в полза на държавата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов