ДАМТН: Около 7% от проверените слънчеви очила не отговарят на изискванията - blagoevgrad.utre.bg

ДАМТН: Около 7% от проверените слънчеви очила не отговарят на изискванията

26 юни 2018, 12:26 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    blagoevgrad.utre.bg

    Инспекторите провериха 552 броя различни модели

Близо 3 пъти по-малко са нарушенията при слънчевите очила, предлагани в търговските мрежи

Около 7% от проверените слънчеви очила в търговската мрежа в цялата страна не отговарят на изискванията. Това показаха резултатите от масовите проверки на инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Значително намаляват констатираните несъответствия, като при подобни акции само преди година те са били 20% от разпространяваните продукти.
Тазгодишните инспекции обхванаха 246 обекта и бяха съсредоточени извън специализираните оптики, за да се обхванат малки търговски обекти, супермаркети и бензиностанции, където обикновено се регистрират най-много нарушения.
Инспекторите на ДАМТН провериха 552 броя различни модели очила, като при 40 от тях са установени следните несъответствия: 37 броя с липсваща инструкция за употреба на български език, както и 17 броя с липсваща маркировка за съответствие. За констатираните нарушения са съставени 40 акта за установяване на административно нарушение и 17 заповеди за спиране разпространението или използването на несъответстващия артикул, изземване и унищожаване в съответствие с предвидените законови изисквания.

По време на инспекциите бяха закупени и образци от детски слънчеви очила от различните търговски обекти на територията на цялата страна, които са изпитани в лаборатория. Резултатите показват, че всички модели съответстват на приложимите европейски изисквания.
Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета