Силен старт на фестивала "Фолклорна магия” в Банско - blagoevgrad.utre.bg

Силен старт на фестивала "Фолклорна магия” в Банско

29 юни 2018, 17:20 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Банско

Повече от 200 са участниците в конкурсната програма

С официалния химн на националния фестивал за народно творчество „Фолклорна Магия“ - „Банско е магия“ в изпълнение на Румяна Попова, бе даден стартът на неговото първо издание. Известната фолклорна изпълнителка дойде специално, за да представи за първи път песента, написана за новото културно събитие на планинския град.
То бе открито от кмета на общината Георги Икономов и директора на фестивала Виктор Касъмов:
„За мен е радост именно на днешния голям християнски празник Петровден, да поставим началото на един нов, изконно български фестивален формат в Банско, а именно фестивалът за народно творчество „Фолклорна магия”. Нашият град е едно от местата в България, което съумя да запази своята българска автентичност. Ако се водеше такава статистика, вероятно Банско щеше да бъде сред първите градове по брой на самодейците на глава от населението. Типичният говор, характерните гозби, дух и самобитност, в съчетание с модерна туристическа база и качествен туристически продукт, правят Банско изключително подходящо място за подобен фестивал. Пожелавам спорна работа на организаторите от Фен фолк ТВ, а на тези повече от 200 участника в конкурсната програма – успешно представяне и приятни мигове в Банско” бяха думите на градоначалника, с които даде официалния старт на събитието.

В продължение на три дни Градският парк в Банско ще бъде дом на българския фолклор, традиции, култура и родно производство. На две сцени сред дърветата, гостите на фестивала ще бъдат свидетели на целодневна конкурсна програма в категориите: пеене, свирене, танци, и демонстрация на обичаи и традиции. Участниците ще бъдат оценявани от авторитетно жури, а вечерната програма включва концерти на най-големите имена във фолклорния жанр - Янка Рупкина и Илиян Йорданов, оркестър Щуро Маке, Гуна Иванова, Йордан Михов – Баровеца и много други.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета