Избрани Новини

Започват Културните вечери "Традиции и изкуство” в Банско

Съботните демонстрации се съпровождат от фолклорни състави

Успешният формат Културни вечери „Традиции и изкуство”, организиран от общинска администрация Банско, е на прага на своя четвърти сезон. Обърната към традиционните български занаяти към позабравените умения на българската домакиня като плетене, бродиране, тъкане, предене и пресукване, програмата на събитието включва разнообразни активности. Жителите и гостите на града имат възможност да участват в организирани демонстрации и да научат позабравени вече знания и умения.

Съботните демонстрации се съпровождат от фолклорни състави от населените места на територията на Община Банско, които същевременно демонстрират местното музикално богатство, изразено с автентични музикални инструменти, традиционни песни от региона и културното наследство в автентични местни носии.

За любознателните туристи са предвидени еднодневни инфотурове до археологическите забележителности в околностите на Банско, както и в музейните обекти. Образователните интерактивни игри „Деца в музея” подаряват на децата спомени за едно незабравимо лято в Банско.

За запалените по народните песни и танци, в читалище „Никола Вапцаров” ще се провеждат уроци по тамбура, гайда и пеене, както и уроци по народни танци.

Не са забравени и феновете на киното. За тях всеки четвъртък в ПИЦ – Банско ще се прожектират филми за Банско и банските дейци, представители на духовния и литературен свят.

През този сезон ще бъдат представени 14 изложби на различни поколения бански творци - изложба на българска бродерия, икони, живопис, дърворезба, абстрактно изкуство, бански носии, глиптики, енергийни картини, художествена обработка на дърво и дървопластика и ковано желязо.
Първите две изложби, които ще бъдат представени в дните от 29 юни до 03 юли са изложба под надслов „Вик от миналото” – българска бродерия и приложно плетиво от Мария Тодева и изложба – гоблени от Райна Везелова.
Културните вечери продължават до 8 септември, като отново перфектният домакин е Посетителския информационен център в курорта.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов