Прокуратурата в Благоевград получи мобилен център за разследване - blagoevgrad.utre.bg

Прокуратурата в Благоевград получи мобилен център за разследване

02 юли 2018, 19:16 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    prb.bg

  • Снимка:
    prb.bg

Получиха и колегите им в Русе, Стара Загора, Варна и Шумен

През 2017 г. Прокуратурата на Република България закупи шест мобилни центъра за разследване, които бяха разпределени на Софийска градска прокуратура, на Софийска окръжна прокуратура, на Специализираната прокуратура, както и на окръжните прокуратури в Пловдив, Бургас и Велико Търново.

След проведена обществена поръчка, през май 2018 г. са доставени още шест такива центъра  за нуждите на Националната следствена служба /НСлС/ и на окръжните прокуратури в Русе, Стара Загора, Благоевград, Варна и Шумен.

Всеки мобилен център за разследване представлява специализиран автомобил „Фолксваген Транспортер“, с повишена проходимост /4х4/, оборудван с необходимата криминалистична техника за провеждане на начални действия по разследването, на мястото на произшествие. Освен работни места за следователи и експерт – криминалисти, автомобилите са снабдени с необходимата фотографска техника, средства за осветяване с автономно захранване, комплекти за изземване на следи и веществени доказателства и др.

Заедно с наличните вече специализирани автомобили в Националната следствена служба, понастоящем Прокуратурата на Република България разполага с общо 14 такива мобилни центъра, разпределени в страната. В окръжните прокуратури те са в състава на следствените отдели, с готовност за незабавна реакция при необходимост от извършване на действия по разследването „на терен“. Целта е прокуратурата да разполага със самостоятелен капацитет за разследване, който да се ползва основно в случаите на тежки криминални престъпления, аварии, пътнотранспортни произшествия и др.

В НСлС действа Оперативен дежурен център /на 24-часово дежурство/, като се изгражда оборудва и отдел „Криминалистика“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета