Избрани Новини

Къде са празниците през юли в Симитлийско?

Ще се проведе Седмица на забавления за децата от 9-ти до 13-ти юли

Празничните дни по църковния календар за Св. Неделя, Св. Марина, Св. Илия и Св. Панталеймон допълват пъстрата празнична програма в община Симитли през месец юли, информират от пресцентъра на общината. Този месец има много инициативи за децата, които са във ваканция, все още се пише програмата за „Пъстро лято“ и предстоящата Седмица на забавления за децата, от 9-ти до 13-ти юли.

Църковните събори, част от празничния календар през юли, започват от 7-ми юли в село Ракитна, където с курбан ще почетат църковния празник Св. Неделя. Храмов празник на църквата „Св. Неделя” ще има и в село Докатичево тази събота.

На 14-ти юли е големият събор край чудотворния бор в местността „Св. Марина” в полите на Пирин планина, край село Сенокос. Миряните ще се съберат на празнична литургия и курбан за здраве в събота. Празник за Св. Марина ще има и в неделя, 15-ти юли в село Ракитна.

На 15-ти  юли, в аванс, миряни от симитлийска община ще почетат Св. Илия. В неделя, 15-ти юли е курбанът на оброчището Св. Илия в местността „Поповка” в село Брестово. Навръх Илинден, 20-ти юли, по обяд и в село Градево ще осветят курбана, а вечерта е съборът в центъра на селото, край църквата „Св. Илия”.

На деня празничен, Св. Илия ще бъде почетен и край параклисите в село Сухострел, тогава е и съборът при вековния дъб в село Ракитна.

В последния петък на месец юли, на 27-ми е празникът за Св. Панталеймон – празникът е при параклиса в местността „Реката” в землището на село Сухострел.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)