Избрани Новини

Медицински експерти бяха на работно посещение в Петрошани

Визитата е в изпълнение на проект на община Банско

Четирима български експерти в сферата на здравеопазването проведоха поредица от работни семинари с техни колеги от Петрошани, Румъния. Посещенията се осъществиха в рамките на изпълняван от Община Банско проект №BG05M9OP001-4.001-0126 „Трансфер на иновации в здравеопазванетo“, финансиран от ОП ”Развитие на човешките ресурси” чрез ЕСФ и държавния бюджет на България.
По време на престоя си в румънския град, експертите посетиха общинската болница и се запознаха с модела на здравеопазване в северната ни съседка.
Въведен е в Румъния от държавният секретар по здравеопазването д-р Раед Арафат, който е обявен за национален герой в страната си, след като лично създава една от най-модерните и ефективни системи за бърза помощ в Европа. В основата на т.нар. система "SMURD" е наличието на три нива на екипи, в които са включени и пожарникари, като така се уплътнява свободния капацитет на пожарната, която не е непрекъснато в битка с природни стихии. По идея на Арафат диспечери и на трите звена (полиция, пожарна и спешна помощ) били обединени в общи центрове към единния номер 112 за приемане на сигнали и синхоринизиране на действията. Допълнително се създали тренировъчни центрове за пожарникарите и медицинските лица.
„Системата за спешна помощ в Румъния е изключително ефективна. Тя позволява от една страна по-рационално използване на държавните ресурси, а от друга – по-бързо достигане до нуждаещите се пациенти. Заедно с експертите по проект „Трансфер на иновации в здравеопазванетo“, водени от уважавания от мен проф. д-р Румен Пандев, ще направим опит да въведем тази система пилотно в Банско. Включени сме в проект на Министерството на здравеопазването за обновяване на Центровете за спешна помощ, по който се надявам да ни бъде изграден съвременно оборудван пункт в Банско. В допълнение ще инициирам работна среща с министър Кирил Ананиев, на която да обсъдим нашата идея и да получим неговото съдействие за въвеждане на пилотния проект за спешна помощ”, заяви кметът Георги Икономов.
В рамките на дейностите по същия проект, в населените места в общината вече се извършват всекидневни посещения от медицински сестри, към които ще се присъединят и млади лекари. Целта на дейността е подобряване на достъпа до медицинска грижа на жителите им.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)