Кое е общото между Китай и България? - blagoevgrad.utre.bg

Кое е общото между Китай и България?

07 юли 2018, 08:19 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Разлог

    Отговора потърсете в парка на Разлог!

Китайският календар се доближава до голяма степен до този на прабългарите

В свое интервю премиерът на Китайската народна република сподели своята свързаност с България още от древността, припомнят от пресцентъра на Община Разлог.

Въпреки че Китай и България са географски отдалечени, те поддържат приятелски контакти от античността.
„Китайският календар, с 12-те животински знака, се доближава до голяма степен до този на прабългарите“ – коментира Ли Къцян, премиер на Китайската народна република. Археологическата находка е единственото пълно и запазено изображение на древния български календар, намерено и произхождащо от земите на днешна България. Той е символ на българското летоброене и е намерен от иманяри в землището на Разлог през 70-те години на 20 век. Календарът представлява каменен диск с кръгообразна форма – с диаметър 10 м. Двустранно покрит с нисък релеф, пробит в средата – вероятно ползван за амулет. Българите използват календара от дълбока древност до края на 19 век. След проучвания археолозите датират находката от 8 век сл. Хр.
Календарът съдържа дванадесет образа на животни, символизиращи годините в дванадесетгодишния цикъл на времето с пет времеви завъртания, образуват 60-годишния период, основен за календара (време, за което Юпитер прави 1 обиколка около Слънцето). Възстановяването на календара върху 12 мраморни плочи, всяка, от които тежи между 1 и 2 тона, започва през 2007 година. Календарът е възстановен от скулптора Асен Ботев със средства от община Разлог. Днес находката може да се види в Централния парк на Разлог.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета