Избрани Новини

18 разрешителни за работа на непълнолетни са издадени в Кюстендил

Младежите ще работят като сервитьори и бармани

18 разрешителни е издала инспекцията по труда в Кюстендил на непълнолетни за работа през лятната ваканция. Както всяко лято младежите ще работят като сервитьори и бармани, но има желаещи да работят и в производството, съобщава БНР.
Желаещите да работят през ваканцията момчета и момичета ученици се увеличават и се очаква до септември издадените разрешителни да надминат 50 при 44 издадени м.г. Има и запитване от семейство от Сапарева баня дали 17-годишният им син може да започне да работи като спасител на един от плажовете с басейни в курортния град. Оказва се, че тази професия не може да се практикува от непълнолетни. 
Вероятно ще има кандидати и за работа в производството - м.г. ученик се хвана през ваканциите в цех за шиене на конфекция за износ. 15-годишните пък могат да работят в шоупрограми или в шоубизнеса.  Инспекцията прави постоянни проверки, санкциите при нарушения са сериозни, каза директорът на Инспекцията по труда инж.Златински.
За неспазване на изискванията на кодекса на труда по отношение на наемането на непълнолетни са предвидени санкции от 1500 до 15000 лева. Инспекцията по труда изпраща и сигнал за извършено престъпление. 




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов