Избрани Новини

Отец Костадин откри лятна изложба в Банско

Показа свои творби – картини, икони и дърворезби

Отец Костадин Калайджиев, свещеник в църквата „Св. Троица“ в Банско, откри лятна изложба на свои творби – картини, икони и дърворезби. Изложбата бе позиционирана в Посетителския информационен център в Банско и зарадва множеството граждани и гости на планинското градче. В изложбата бяха включени икони на Иисус Христос, св. Илия, св. Порфирий, св. вмчк. Мина, дърворезбовани кръстове и множество пъстри картини.
В живописните картини на отец Костадин можем да открием неговата голяма любов към доброто, красивото и величественото създадено от самия Бог. В платната виждаме прекрасната природа на Пирин – бързащите по белите камъчета води на планинските реки, зелените долини, обградени от вековни дървета и ароматни цветя и треви. Често отецът рисува обикновения човек, майстор или пастир, който слива живота си с Божия свят, давайки ни пример на смирение и покорност на Бога.
В лятната изложба са включени няколко картини, изобразяващи български комити и сцени от турското робство, които са запазени в банските песни и се пеят и до днес. Впечатление прави песента „Мама Белбер ситно плела, ситно плела ем думала", в която загрижената майка учи дъщеря си, когато жъне, ниско да се навежда, да не поглежда турчина в очите, да не я види, види и хареса. Силно впечатление правят още картините „Хайдушка засада“ и „Комита“.
Особено място във всички изложби на свещеника заемат картини, които изразяват борбата между доброто и злото. В изложбата са включени три картини: „Пророчеството на св. Нил Мироточиви Атонски“, „Борбата между два свята“ и „Яйцето на раздора“, които визуализират думите от Свещеното Писание за края на света и битката между невидимите духове.
Посетителите на изложбата бяха впечатление и от едно прекрасно допълнение – ръчно изработени бижута от полимерна глина, търпеливо и изкусно изработени от Ралица Калайджиева, снаха на отеца. В книгата на посетителите многото гости с радост записаха своите добри думи към видяното и пожелаха на авторите вдъхновение и сили за нови творчески успехи.

/Източник: Православен център Благоевград/



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов