Избрани Новини

Пеперуди летят днес край Скакавишкия водопад

Животът

14-07-2018, 09:33

Снимка:

Община Кюстендил

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Започва Празникът на пеперудите в Полска Скакавица

Днес и утре в кюстендилското село Полска Скакавица за шеста година ще се проведе Празник на пеперудите. Основната идея на празника е да се съхранят природните ресурси и традициите в района, да се промени отношението към природата и да се осъзнаят възможностите, ползите и отговорностите за опазване на биоразнообразието и природното наследство на България.
И нека на този ден се съберат приятели и почитатели на прекрасната природа. Това магическо място, Полскоскакавишки водопад, което се намира в приказния Земенски пролом, може да омагьоса всеки, който е пристигнал и да го прикани да се върне пак, и пак, и пак ...

Празникът на пеперудите започва днес в 10 и 30 часа в Полска Скакавица. Ще се проведат „Карнавал на пеперудите”, конкурс за най-атрактивен костюм на пеперуда, пеперудено дефиле,  викторина с награди, както и различни занимателни и спортни игри - дърпане на въже, стрелба с лък.
В неделя  в 10 и 30 часа започва занаятчийската работилница. С майстори-занаятчии децата ще плетат кошници, венчета, гривнички. Предвидени са и демонстрации - оказване на първа помощ от лектори на БЧК, както и разходка до Скакавишкия водопад.
Организатори са община Кюстендил, Пето основно училище “Христо Ботев”- Кюстендил и Регионално сдружение за реформа и развитие „Роден край“.
В землището на селото се намира Полскоскакавишки водопад, който е трети по големина в България, с уникални природни дадености и голямо биоразнообразие. В района се срещат около 600 вида нощни пеперуди и 150 вида дневни пеперуди: Поликсена, Лястовича опашка, Жълт полумесец, Кадифенка, Огневка, Гигантска синевка, Розово пауново око, Голямо нощно пауново око и много други. Голяма част от пеперудите използват за храна определени видове растения. Изчезнат ли растенията, изчезват и съответните видове пеперуди.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов