Юбилейна изложба събира художници от Благоевград - blagoevgrad.utre.bg

Юбилейна изложба събира художници от Благоевград

17 юли 2018, 10:15 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

    Ще може да бъде видяна до 30 юли

Откриването е от 18.00 часа на "Шипка” 6

Изложбата "60 години художници от Благоевград" събира творци от областния център на Пиринско. Откриването на експозицията е от 18.00 часа на етаж 2 в галерията на улица „Шипка” 6 в София. Организатори на събитието са Община Благоевград, Градската  художествена галерия и СБХ-Благоевград. Изложбата ще може да бъде видяна до 30 юли.
Историята на художниците от Благоевград започва през 1956 г., когато Димитър Михайлов, Аргир Марчев, Стальо Сталев и Георги Ножаров учредяват първото Дружество на художниците в града. Основата на организирания художествен живот в Благоевград вече е поставена и оттук нататък пътят ще бъде извървяван от много и различни творци от различни поколения.
Първата голяма изложба на дружеството, в която участват само автори от града, се открива няколко години по-късно, на 6 февруари 1962 г. Същата година към групата се създава художествен съвет с председател Христо Бараковски. Друга важна фигура в този съвет е Стойне Шаламанов, който за дълги години ще бъде един от най-активните и плодотворни художници на града. В този художествен съвет в различни години ще участват още Лили Попова, Стефан Попов, Георги Ножаров, Лили Бенева, Стефан Юруков, Владимир Мишев и арх.Костадин Сандев. В ръководството на благоевградската група на художниците в следващите години участват още много видни творци от града, автори от различни творчески генерации, сред които Сашо Стоицов, Огнян Механджиев, Методи Душков, Иван Милушев и Живко Янев. Важни за артистичния облик на града и за духа на приемственост са и имената на доайените Владимир Пешев, Владимир Мишев, Крум Дерменджиев, Димитър Киров и Иван Тасев.
70-те и 80-те години са особено активни за благоевградските художници. В града се организират големи регионални и национални изложби, сред които ОХИ „Пирин” и „Струма”, в които участват много от най-активните автори от региона и страната. През 1980-те години той става център на неконвенционалното изкуство, оставяйки няколко важни паметни изложби в историята му, каквито са 11.11.88, 11.11.89,  акцията „Реката” и други.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета