Избрани Новини

МНИ и благоевградският музей работят по общ проект

Той е на тема "Хората, които победиха войната“

В Регионален исторически музей – Благоевград се проведе първа работна среща по проект „Хората, които победиха войната“. Проектът е разработен и се реализира от Регионален исторически музей - Благоевград, в партньорство с Македонския научен институт - Младежка организация „Даме Груев“ и се финансира от Национален фонд „Култура“.

„Хората, които победиха войната“ цели да покаже едно от най-значимите исторически събития – Първата световна война, погледнато от друг ъгъл – човешкото у воюващите в жестокия военен конфликт. Крайният продукт на проекта ще бъде мобилна изложба за живота зад окопите, войната през очите на обикновения войник - човешките ценности, които притежават хората във войнишки шинели, без да има значение националната им принадлежност.

За да се стигне до крайния продукт, който ще види публиката, е необходимо събиране, систематизиране и обработка на информацията. Именно тези предстоящи дейности обсъдиха на провелата се партньорска среща. Подготвяната постерна изложба ще съдържа интерактивни елементи, защото екипът държи да ангажира по-пълноценно вниманието на публиката, да провокира размисъл върху историческите събития и човешките съдби. Планира се официално откриване на изложбата през следващата година, като смятат да изненадат посетителите с едно нетрадиционно представяне, показвайки динамичната връзка между материалното и нематериалното културно наследство.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)