В Народното събрание откриват изложба за Илинденско-Преображенското въстание - blagoevgrad.utre.bg

В Народното събрание откриват изложба за Илинденско-Преображенското въстание

19 юли 2018, 11:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    РИМ Благоевград

    Откриването е от 11:30 часа

Тя е под надслов "За нея ние се борим, за нея ние мрем“

Днес от 11:30 часа в Народното събрание ще бъде открита изложбата „За нея ние се борим, за нея ние мрем“ по повод 115 години от Илинденско-Преображенското въстание. Експозицията представя най-мащабната въоръжена съпротива в Македония и Одринска Тракия след 1878 г. чрез оригинални снимкови, документални, печатни и веществени материали, съхранявани във фондовете на Регионален исторически музей-Благоевград.
Експонираните материали представят дейци и ръководители на въстанието от лятото на 1903 г. Разкриват ръководството на ВМОРО и чети на ВМОК, действащи в единство с тези на организацията. Проследяват развоя на революционните действия в създадените шест революционни окръга. Отразен е и жестокият му погром.
Особено място в изложбата заемат оригиналните програмни документи на ВМОРО и ВМОК. Сред най-ценните експонирани документи са някои от оригиналните писма на Гоце Делчев до Никола Малешевски, свързани с организационни въпроси по подготовката на въстание в Македония. Един от акцентите в изложбата е дневникът на костурския войвода Васил Чекаларов, писан в разгара на бойните действия, придружен с негов личен бинокъл. В изложбата може да се види лично оръжие на струмишкия войвода Христо Чернопеев, на куриера на ВМОРО Стоил Просяков и на четника Христо Руков. Представени са още лични вещи на участниците в Илинденско-Преображенското въстание от Пиринския край Никола Трайков Сатиев, Димитър Костов, Христо Хаджипопов и др. Могат да се видят още печатни издания, илюстриращи освободителните борби в Македония и Одринско, издадени в началото на ХХ в.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета