Избрани Новини

Изложба за Илинден откриха в Народното събрание

Инициативата е на депутата от ГЕРБ Даниела Савеклиева

Дневникът на костурския войвода Васил Чекаларов, писан по време на Илинденско-Преображенското въстание, и личните оръжия на струмишкия войвода Христо Чернопеев, на куриера на ВМОРО Стоил Просяков и на четника Христо Руков са сред експонатите, представени в изложбата „За нея ние се борим, за нея ние мрем“. С нея в Народното събрание гостува Регионалния исторически музей-Благоевград.
Изложбата показва лични вещи на участници в Илинденско-Преображенското въстание от Пиринския край, печатни издания, илюстриращи освободителните борби в Македония и Одринско, издадени в началото на ХХ в., оригинални снимки. Експозицията, която е по повод 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, беше открита от заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов.
Гледайки тези реликви успях да изживея емоцията, която изпитвам когато съм на Петрова нива или в старата къща на мой близък, участвал във въстанието, отбеляза Емил Христов. Той изрази благодарност към Регионалния исторически музей Благоевград за организирането на изложбата, която дава възможност на народните представители и гостите на Народното събрание да видят изключително ценните експонати, които олицетворяват отстояването на българщината. Имаме нужда да сме единни, а днес като че ли забравяме че съединението прави силата, подчерта Емил Христов.
Експозицията разказва за най-мащабната въоръжена съпротива в Македония и Одринска Тракия след 1878 г. - организираното от ВМОРО с подкрепата на ВМОК Илинденско-Преображенско въстание от лятото на 1903 г. То е най-масовата проява на българите от двете области за извоюване на политическа, социална и духовна независимост. В изложбата може да се видят оригинали на „Мобилизация за Илинденското въстание”, написана на ръка от воеводата Лазар Киселинчев, на програмните документи на ВМОРО и ВМОК, както и писма на Гоце Делчев до Никола Малешевски.
На откриването на експозицията присъстваха народни представители, директорът на Регионалния исторически музей-Благоевград д-р Христина Цонева, уредникът в музея Елена Александрова, гости на Народното събрание и журналисти.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов