Избрани Новини

Вземат мерки по граничните райони срещу чумата по животните

Правят се проверки за незаконни животински тържища

Денонощни проверки на суровини и храни от животински произход започнаха и на граничните пунктове "Гюешево" и "Олтоманци", информира БНТ. Те са налагат заради констатирани в съседните държави случаи на заболели животни от африканска чума по свинете, както и с усложнената обстановка у нас с болестта по дребните преживни животни в областите Бургас и Ямбол.
На двата гранични пункта с Македония и Сърбия дежурни ветеринарни специалисти и митнически служители ще проверяват всички влизащи на територията на България пътници. Ще се следи дали пренасят в багажа си суровини и храни от животински произход без термична обработка.
Райчо Цветин - зам.областен управител на област Кюстендил: Дадох съответните указания и на митническите пунктове "Гюешево" и "Олтоманци" да се спре вноса за битови нужди на нашите съграждани, които знаете, че отиват оттатък, купуват месо необработено в личния си багаж, това са стотици хиляди на територията на страната от Сърбия, от Македония, защото на митническите пунктове ще бъде иззето.
При констатиране на нарушения ще бъдат уведомена Областната агенция по контрол на храните в Кюстендил. Много от местните животновъди са притеснени заразните болести да не достигнат до стопанствата.

Николай Джонев отглежда над 160 овце в близкото до границата със Сърбия с.Горановци: Притеснително е и както ходят тука хора от Кюстендилско при козичките там на госпожата в Странджа, могат да ни донесат и чумата по овцете, тя се пренася и с подметки, и с предмети и е опасна. По Сърбия няма чума, но може и от другата страна да дойде с мигранти, с други хора, които преминават.
За да няма опасност от разпространение на чумата по свине и дребни животни, здравните ветеринарни служби започнаха и акция за установяване на незаконни пазари за животни на територията на областта.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)