Избрани Новини

Гърция е в тридневен траур

Загинаха най-малко 74 души

Президентът на Гърция обяви тридневен траур заради жертвите от пожарите около Атина, информира БТВ. Загинаха най-малко 74 души. Над 180 са пострадалите, сред тях е и българска гражданка, която е в болница с изгаряния.

Опожарени са над 1000 къщи, пламъците са засегнали и стотици автомобили. Най-много са жертвите в района на Неа Макри, населените места Мати, Кокино лиманаки, общ.Рафина. Пламъците обзеха и районите на остров Крит. Заради силния вятър и високите температури пламъците бързо обхващат по-голям регион около населени места и курорти близо до Атина.

Хората попадат в капан. Сред тях има и наши сънародници, които са пострадали. Ирена споделя, че са били в капан, заклещени на пътя. „Нямаше къде да избягаме с колите. Единственият ни вариант беше да влезем в морето. Беше голям ужас, ад.”
„Всички българи, които видяхме, се бяха събрали на пристанището и бяха обградени от пламъци, пътищата бяха затворени и все още са. В паниката дори блъснаха момиченце. Цяла нощ сме помагали на гърци за потушаване на огъня”, коментира Кристиян Устов. Елена Иванова успяла по чудо да се спаси в морето. Докато стигне до водата, се качила в три коли, разбила прозорец и се крила в хотел.
Зам.министърът на външните работи Георг Георгиев посочи, че откакто е била разкрита дежурната ни телефонна линия, има постъпил само един сигнал – за българска гражданка, която е в болница. Тъй като документите на Елена Иванова са били унищожени, е подадено заявление за издаване на нови и са й били предоставени вещи от първа необходимост.
От Външното ни министерство призоваха да следим информацията, идваща от гръцките власти и да се спазват указанията им.
Лодка с туристи от Полша потъна в морето. Жена и детето й загинаха. Цяла нощ продължават опитите за потушаване на огъня и за евакуиране на хората.
Спасителните екипи откриват още жертви, сред тях цели семейства. „Някои от тях са се познавали, защото са намерени на групи по трима-четирима. Може би са приятели, роднини или семейства, които са се опитвали да се защитят, като са се прегърнали един друг”, допълва Василис Андриопулос, представител на Червения кръст.
Това са най-тежките пожари в Гърция от 2007 г., когато десетки хора загинаха на полуостров Пелопонес. В потушаването на огъня днес бяха изпратени огнеборци и от други европейски държави.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов