Започна пленерът "Механично смесване на култури“ - blagoevgrad.utre.bg

Започна пленерът "Механично смесване на култури“

27 юли 2018, 21:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

  • Снимка:
    Община Благоевград

  • Снимка:
    Община Благоевград

Картините ще бъдат експонирани в ГХГ от 3 август

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград  Христина Шопова откри петото издание на пленера за съвременно изкуство заедно с Иван Милушев, директор на Градската  художествена галерия и Сашо Стоицов, куратор на пленера. Тази година  той е под мотото „Механично смесване на култури“.
В двора на къщата музей „Георги Измирлиев“ в старинния квартал  „Вароша“ се събраха жители и гости на града, за да станат част от събитието.
Заместник-кметът приветства гостите, организаторите и художниците от името на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов.  „Със сигурност нашият град ще ви мотивира и провокира да направите прекрасни творби, на които ние след това да се насладим. Поздравявам  организаторите за усилията, които полагат ежегодно, защото, за да се случи всичко това, са необходими много усилия. Благодаря наистина, че съумяха в годините да докажат, че този пленер си заслужава.  Всяка година допълваме фонда на галерията с картини и вярвам, че ще продължим да го правим. Пожелавам ви с ентусиазъм да творите и направите едни необикновени творби. На добър час“, каза още Христина Шопова.
Пленерът е посветен на изразяването чрез живописната медия като носител на съвременни идеи и послания. Кураторът Сашо Стоицов изказа благодарности на Община Благоевград за добрата съвместна работа. Участие в симпозиума по живопис Благоевград 2018 взимат Борис Колев, Борис Сергинов, Георги Георгиев-Jorras, Йордан Панков-J Pank, Камен Старчев, Красимир Кръстев-Rassim, Любен Домозетски, Людмил Лазаров, Надежда Олег Ляхова, Пенка Минчева, Пламен Ковачев и Радослав Нинов.  Те ще покажат актуални технологии и методи на работа в живописта и различни стратегии на съвременното изкуство.   
Всеки любител на изкуството може да види картините, рисувани по време на пленера, в Градската художествена галерия от 3 август, където ще бъдат изложени. Всички произведения ще бъдат подарък за фонда на ГХГ- Благоевград.

Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета