Избрани Новини

Леко увеличение на безработните отчетоха в град Рила

Най-големият работодател по Рилско си остава общината

С 9% безработни от активното население малката община Рила е водач по трудова незаетост в Кюстендилска област, обявиха от бюрото по труда. А само преди няма и 5 години общината е била под 6 пункта без работа, припомня зам.-кметът на Рила Лазар Чавков.

Най-големият работодател по Рилско е общината. Освен администрацията /около 30 щата/ по различните програми са наети 36 безработни. Но и това не стига като противодействие. Нито близостта с Рилския манастир. При Светата обител работят повече хора от Дупница и Благоевград, не и рилчани, казват от администрацията. 

Иначе заради сезонната заетост от Бюрото по труда в Дупница отчитат намаляване на безработицата. 6,5 % са лицата без работа през юни, при 7,4 % за предходния май. Много дупничани, които са без работа, са се ориентирали към морето, където припечелват. След това пак ще се регистрират. В Бобов дол проблемът безработица е болезнен и сериозен заради планираното закриване на подземните рудници. Започна съкращението на 400 миньори от рудник "Бобов дол". Там към момента безработните са 7,1 %.

В курортната община Сапарева баня без работа са 234 лица - над 7%. Търсене на персонал от страна на къщите за гости в града и на Паничище има, но желаещите са малко заради сравнително ниските заплати и разходите за транспорт, особено до Паничище, а работодателите не предлагат покриване на този разход. Кметът на Сапарева баня Калин Гелев си го казва в прав текст – "Някои ги мързи да работят“. В зората на демокрацията по Сапаревобанско продали твърде добре като цена парцели и имоти, имало руска инвазия към курорта. И получените хилядарки в домашния сейф обрекли на безделие сключилите сделка с имот сапаревобанчани. Безработицата в Бобошево е 7,7 %, в Кочериново 6,1 %, според сводките на бюрото по труда, информира kmeta.bg.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов