Кампанията "Човешкото лице на културното наследство" стъпва в Югозапада - blagoevgrad.utre.bg

Кампанията "Човешкото лице на културното наследство" стъпва в Югозапада

30 юли 2018, 11:40 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ec.europa.eu

Включва 27 пощенски картички с портретите на 27 европейци

2018 бе официално обявена за Европейска година на културното наследство с девиз "Където миналото среща бъдещето". Годината се отбелязва с множество културни събития, инициативи и проекти във всички държави от ЕС, а основната ѝ цел е повече хора да бъдат насърчени да откриват културното наследство на Европа и да взаимодействат с него.
По този повод Представителството на Европейската комисия в България насочва вниманието върху "невидимите" измерения на културата – обичаите, навиците и възприятието за света в различните краища на ЕС, и начина, по който те влияят върху възможността ни да общуваме един с друг. От институцията съобщават: "Затова се свързахме с 27 европейци, избрали да живеят и работят в България, и поговорихме с тях за живота им тук и за впечатленията им от българската култура. Как ни виждат те? Какво е общото между нашите култури? А различното? Какво ни свързва и разделя?
Успяхме да се срещнем с представители на всяка една държава в ЕС и да съберем най-различни любопитни впечатления и факти за допира между нашите култури". Резултатът от тези срещи е кампанията "Човешкото лице на културното наследство", която включва 27 пощенски картички с портретите на 27 европейци и техните впечатления от опита им с българската култура. Картичките се разпространяват безплатно от различни културни обекти в цялата страна. На всяка локация са достъпни до 3 различни типа картички. Всички портрети и истории могат да бъдат намерени и на официалната Фейсбук страница на Представителството.
Кампанията е покана това лято да се посетят колкото се може повече музеи и едновременно с това за миг да се възприеме една друга гледна точка и да се види  културата на България и на Европа по нов начин. Проектът е реализиран със  съдействието на Министерството на културата и мрежата му от културни институти.
Кампанията за Област Благоевград ще се проведе в Регионален исторически музей - Благоевград, Информационен център "Европа директно" - Благоевград и  Археологически музей - Сандански.

За Област Кюстендил - в Художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" -  Кюстендил и Регионален исторически музей - Кюстендил.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета