Избрани Новини

Поклонници отново тръгват към Рилския манастир

Най-големият поклоннически път в България е наречен "Рилският Чудотворец“

Най-големият поклоннически път в България, наречен неслучайно „Рилският Чудотворец“ повежда вярващите за девети пореден път по пътя от София към най-големия манастир на територията на страната – Рилската света обител, където днес се съхраняват мощите на най-почитания български светец – св. Йоан Рилски.
Шестдневният поклоннически маршрут е не просто път на поклонника, а едно съпреживяване на завръщането на мощите на Рилския светител – събитие, случило се преди повече от 500 години.
Поклонническият път „Рилският Чудотворец“ започна днес в 9:00 ч., в старинния столичен храм „Св. София“ с Божествена Св. Литургия.
Маршрутът на поклонническия път ще премине през три от най-красивите български планини - Витоша, Верила и Рила. През петте дни на прехода до манастира участниците ще изминат пеша повече от 100 км., като нощуват на палаткови лагери в района на различни населени места. На петия ден от пътуването групата ще достигне Рилската света обител, където ще се поклани на мощите на св. Йоан Рилски, а на следващия ден ще взимае участие в Литургията по случай Преображение Господне – един от най-големите християнски празници през лятото.
В поклоннически път „Рилският Чудотворец“ вземат участие хора от всички възрасти.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)