Избрани Новини

Откриват "филиала" на МоМа в Старо Железаре

Пловдив Лайф

04-08-2018, 16:18

Снимка:

Стрийт арт фестивал

Автор:

plovdivutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

MoMA се пренася в Старо Железаре

Ню Йорк се премества в Старо Железаре (галерия)

Това е 4-то издание на "Стрийт арт фестивал“

Хисарското село Старо Железаре днес се превръща в галерия на открито. Тази вечер се открива 4-то издание на „Стрийт арт фестивал 2018“. Темата е Музеят на модерното изкуство (МоМА) в Ню Йорк.

Годината 2018 може да влезе в историята на изкуството с първият официален отдел на Ню Йорк MoMA в българското село Старо Железаре. Всички най-големи произведения на изкуството от колекцията на MoMA са достъпни в селото в открита галерия. Тук те са представени по нов начин, различен от затворените пространства и архива на музея. За първи път в историята на музея колекцията му е представена на най-бедните, достигайки директно до вратата им.
Това лято екип от полски артисти, воден от полско-българското кураторско и артистично дуо Каратжина и Венци Пирянков, работи върху селските стени  цели два месеца, за да прехвърли колекцията MoMA в село Старо Железаре.
Фестивалът е продължение на основните идеи и лозунги на предишни издания - "Изкуство за социална промяна", "Село на персонажите". Портретите на жителите на селото са изрисуване заедно с избрани личности не само от Европа, но и от света на политиката и културата. Смесвайки локалното с глобалните, показва различни гледни точки и различни светове #заедно. Този път освен портрети, образи на местни герои, селяните ще се появят в компанията на избрани произведения на изкуството или личности, които са техните герои. Ще открием например "Спящата циганка" на Анри Русо, "Госпожиците от Авиньон" от Пикасо, автопортрет на Фрида Кало, поп арт давещо се момиче от Рой Лихтенщайн, описано като "шедьовър на мелодрамата", е една от най-ранните работи на художника, изобразяващи жените в трагични ситуации, тема, която не е известна на много селски жени.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов