Избрани Новини

Още много джаз тази вечер на феста в Банско

Първи са Александрина Симеон квинтет с Бени Браун

Международният джаз фестивал в Банско продължава при голям интерес. Какво ще предложи тази фестивална вечер?

Първи на сцената на централния площад "Никола Вапцаров" в Банско ще излязат Александрина Симеон квинтет с Бени Браун.

Александрина Симеон е родена през 1976 г. във Варна. "Тя е израснала с музика" - това важи в пълна степен за Александрина Симеон! И двамата й родители  са оркестрови музиканти, баба - оперна певица, и Александрина насред всичко това. Тя започва да свири на цигулка на 5 години, слуша оперните репетиции на баба си, а след това пее ариите сама, пред огледалото. Не може да има по-добра подготовка за сцената!
Сега българската певица, работеща и живееща в Аугсбург, която се чувства напълно у дома си и в джаза, и в други музикални жанрове, проправя своя път в света на музиката.
Български ритми и мелодии посрещат джаз хармонии, латиноамерикански дух отговаря на прочувствени вокални пасажи, а африкански ритми обогатяват и вдъхновяват. Основната тема обаче  си остава любовта към джаза. Тя е позната на публиката в Банско, където вече се е представяла с други свои колеги. Тази година тя ще излезе на сцената в Банско с германския тромпетист  Бени Браун.
Ли Xiaochuan е най-известният джаз тромпет и композитор в Китай. Той е единственият джаз художник, отличен от музикалния канал на CCTV (Китайската централна телевизия), който е в чест на най-изявените музиканти от дърво и духове в Китай.
Ли Xiaochuan е роден в музикално талантливо семейство и се е научил да свири на тромпет като дете. През 1997 г. Li Xiaochuan започва своята професионална музикална кариера, като се присъединява към групата на китайската въоръжена полиция. През 2001 г. той е приет в Шанхайската музикална консерватория и се присъединява към джазовата група "E-Groove", която участва в аплодирания JZ фестивал през 2006 и 2007. Li Xiaochuan е първият азиатски музикант, който получава стипендията "Richard Dalrymple Memorial Jazz Trumpet" и получава магистърска степен по джаз изследвания от Университета в Северен Тексас през 2011 г. През същата година Ли Xiaochuan е обявен за финалист в джаз дивизията на Националния конкурс за тромпет в САЩ. Бандите, в които е свирил, са признати със шест награди от списание DownBeat, включително "Най-добър джаз биг бенд" през 2009 г. и "Най-добър джаз малък банда" през 2011 г. Скоро след това награденият с награда "Грами" джаз басист Еди Гомез кани Ли Xiaochuan да се присъедини неговата група за няколко дати в Азия. Ли Сяочуан е сътрудничил с други известни джаз музиканти като Били Дръмънд, Ури Кейн, Луис Наш, Сеймус Блейк, Стефан Карлсон и Тито Пуенте
Творческата биография на Li Xiaochuan включва фестивала JZ Festival Shanghai, фестивалът Jazz World Jazz в Хонг Конг, Люксембургския фестивал Echternach, Фестивалът Дентън Музика и Арт САЩ, Фестивалът Deep Ellum Jazz USA, Швейцария Le Petit Globe и фестивалът Женева Аубс, Япония Hitachi Джордж Хаус Джаз музикални седмици , Шънджън ОСТ Международен Джаз Фестивал, Фестивален Джаз Фестивал на Фестивала на Девет Гейтс и Фриско Джаз Фестивал и др. По време на Фестивала на JZ 2014 Li Xiaochuan беше специален гост-изпълнител на първия концерт на The Pat Metheny Unity Group в Китай. 
The David Dower Trio се състои от Дейвид Дауър (клавирни), Мат Фишер (барабани) и Люк Фоулър (бас китара). Бандата изнесе тази година серия концерти в България - в това число в София, Пловдив, Хасково, Димитровград и Созопол. Сега лредстои триото да се представи и пред взискателната публика на Джаз феста в Банско.
Джаз вечерта ще завърши  с концерт на The Jive Aces от Великобритания. Групата е известна като една от най-добрите джайв и суинг банди на Великобритания.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов