Днес се откри ловният сезон на прелетен дивеч - blagoevgrad.utre.bg

Днес се откри ловният сезон на прелетен дивеч

11 август 2018, 09:49 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    БНР

Той е за пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина

Днес се откри ловният сезон на прелетен дивеч. Ловът е за пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Ловният сезон е разрешен до края на месец септември.
Проведен е инструктаж с всички председатели на ловни дружинки. По места са получени и указанията на ИАГ за този  лов.

Птичият лов е атрактивен и много динамичен. Дневната норма за отстрел на един ловец е до 15 пъдпъдъка, а за всички останали: гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина - до 10 броя. Ловуването се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето. Задължително е издаването на писмено разрешение с датата, имената на ловците и на ръководителя на лова,  номерата на ловните билети и членските карти, начина и мястото на ловуване, вида и броя на разрешения за отстрел дивеч.
Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, на ловни хрътки, както и на други средства и методи, нормативно недопустими при ловуване.
2757 са новите ловци, успешно издържали изпитите за придобиване право на лов и които за първи път през тази година ще участват в ловните излети. Те са част от над 118-те хиляди ловци, притежаващи членски карти и заверили билетите си  за лов за 2018 година.
За недопускане на инциденти и успешно провеждане на ловните излети, Изпълнителна агенция по горите призовава българските ловци стриктно да спазват разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и правилника за неговото приложение, правилата за безопасност по време на лов, противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.
Ловните специалисти ще извършват проверки по време на целия ловен сезон, като ще следат да бъде спазван Закона за лова и Правилника за прилагането му. Призовават се ловците да имат изрядни документи - ловни билети и разрешителни. Груповото и индивидуално ловуване на дребен дивеч се извършва само през събота и неделя и дните, обявени за национални празници.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета