Избрани Новини

Празник край гара Аврамово ще подкрепи теснолинейния път

Над 200 творци ще танцуват и пеят днес

Гражданско сдружение "За теснолинейката" организира първия по рода си национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката "С хорà и песни край релсите тесни".

Събитието ще се проведе между 11 и 20 часа днес на ливадите край най-високата жп гара на Балканите – Аврамово. Безвъзмездно участие ще вземат над 200 самодейци от цялата страна, като по този начин те ще покажат подкрепата си към каузата за опазване, популяризиране и развиване на теснопътната жп линия и селищата около нея. 

Официалното откриване е от 12:30 часа, а още от 11:15 по-ранобудните ще имат удоволствието да опитат традиционни якорудски, родопски ястия, приготвени по автентични стари рецепти от Якоруда. Самодейците ще се изявят в две части, а между тях – от 15:15 часа изпълнителят на македонски песни Борис Коцаков ще изнесе празничен концерт.

Мероприятието се организира безвъзмездно със съдействието на общините Велинград и Якоруда, които ще осигурят сцената и озвучаването, както и с подкрепата на държавната железопътна компания, стопанин на гарите, железния път и прилежащите им площи.

И още:

След Освобождението през 1878 година селищата от Якоруда на юг по долината на река Места остават под османска власт. През 1912 година избухва Балканската война, а първото сражение между българи и турци се провежда именно на връх Велийца, разположен над Аврамовата седловина. Десетки войници от 27-ми пехотен Чепински полк загиват на бойното поле в битката, при която тези територии са освободени.
Двадесет и пет години по-късно – на 12 декември 1937 година, в непристъпните Родопи и Рила за първи път пропищява свирката на влак. Въвежда се във временна експлоатация теснопътната жп линия от Пазарджик до Якоруда. На най-високата точка по трасето – Аврамовата седловина, е открита железопътната станция Аврамови колиби, разположена на кота 1267 метра. С надморската си височина тя е най-високата жп гара в България и на Балканския полуостров. През 1983 година гарата е преименувана на Аврамово.
На 30 юли 1939 година на гара Аврамови колиби спира празничният влак по случай официалното откриване на жп линията Пазарджик – Белица, управляван лично от Негово величество цар Борис III Oбединител.
По случай 105 години от освободителните сражения над гара Аврамово и 80 години от преминаването на първия влак оттук – в първата неделя на месец август 2017 година Гражданско сдружение „За теснолинейката” организира на гара Аврамово първото по рода си мероприятие „Теснолинейно бягство от горещините”. Идеята за провеждане на събитието е любителите на планината, железниците и българското да се качат на теснолинейката и да си подарят един прохладен летен ден на най-високата гара на Балканите, подкрепяйки каузата за опазване и популяризиране на Родопската тясна железница. Над 100 души от цялата страна присъстваха на своеобразния празник, а под звуците на родопски гайди се извиха кръшни български хора.
Гражданско сдружение „За теснолинейката”е сформирано навръх 100-годишнината от раждането на идеята за построяване на теснолинейката Септември – Добринище, която се навърши през 2016 година. В него членуват хора с различни професия и възраст, но с една обща кауза – заедно да опазваме, популяризираме и развиваме най-високата жп линия на Балканите като местна необходимост и национално богатство.
Със своята вековна история Родопската теснолинейка, свързваща етнокултурните области Тракия, Родопи и Македония, е изиграла важна роля в развитието на чепинския, разложкия и гоцеделчевския край. Тя е символ на традициите, българския дух и националната ни идентичност.
През 2018 година ГС „За теснолинейката” реши да постави основите на една нова традиция – създаването на национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката, защото вярва, че обединяването на обществото около дадена идея е най-правилният път към самосъхранението и предаването на традициите. По този начин се надява да привлече за пореден път интереса на хора отблизо и далече към теснолинейката, да ги запознае с нейната над 100-годишна история и да им подари един прекрасен ден между Родопите и Рила. Вярва, че тази инициатива ще сближи миналото с младото поколение и ще даде надежда в настоящето за по-добро бъдеще на нашата нация, уповавайки се на народната култура и фолклора. Вярва, че това е пътят към утвърждаването на най-чистите ценности, усвояването им от младото поколение и пренасянето им в бъдещето на нашия народ.




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов