Журналистка от Гоце Делчев превърна хобито си в бизнес - blagoevgrad.utre.bg

Журналистка от Гоце Делчев превърна хобито си в бизнес

13 август 2018, 09:49 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    БНТ

Елена Бацалова откри студио за маникюр

От началото на годината 120 безработни са стартирали собствен бизнес с помощта на новите финансови стимули от Агенция по заетостта. Те са два вида - еднократна помощ от 2 500 лева или изплащане наведнъж на обезщетения за безработица.

В продължение на 15 години Елена Бацалова от Гоце Делчев работи като журналист. След раждането на второто си дете обаче решава, че стресът от тази професия й идва в повече и се впуска в ново предизвикателство.

Елена Бацалова:
"Реших да обърна градусите на 360 и да превърна моето хоби в професия.
Като малка много ми правеха впечатление ръцете на хората, обичах да рисувам и след като останах без работа, една година бях регистрирана в Бюрото по труда и се чудех по кой път да поема, знаците на съдбата бяха да поема по този път."

За да тръгне уверено по пътя, решава да кандидатства за еднократна финансова помощ. Сама създава задължителния бизнес план и само след месец получава писмо, че е одобрена.

Елена Бацалова:
"Аз си закупих консумативи, уреди, мебели. Това празно помещение го превърнах в това уютно местенце и съм много щастлива, когато клиентите дойдат и кажат: "Уау, тук е прекрасно! Чувстваме се като във вкъщи!"

По регламент еднократната помощ се дава за вече направени разходи до 2 500 лева. Но може да се отпуснат и допълнителни суми.

Кремена Калчева - гл. директор на дирекция "Услуги по заетостта":
"Има и други съпътстващи услуги, които също могат да бъдат финансирани като например обучение по предмета на дейност на фирмата или стопанската дейност, която ще започнат, заплащане на консултантски услуги за разработване на бизнес проекта или после за сортиране на дейността. Наемане на безработно лице, което ние също бихме подпомогнали за няколко месеца с част от работната заплата."

Така Елена получава 3 000 лева. Агенцията ще изплаща и част от осигуровките ѝ за 12 месеца. От началото на годината общо 23-ма безработни са се възползвали от този вид помощ. 97 души пък са избрали другата опция - да получат наведнъж ежемесечните си обезщетенията за безработица. Бюрата по труда предлагат и друг вариант за безработните - да се преместят в друго населено място, а Агенцията по заетостта да им помага с разходите в продължение на година.

Кремена Калчева - гл. директор на дирекция "Услуги по заетостта": "Можем за всеки месец да предоставяме сума до 200 лева."

Засега 59 души са се преместили, като голяма част от тях са избрали бургаския регион. Третият вариант е Агенцията да покрива част от разходите за път, ако работното място е на 25 километра от дома. Условията са да се използва обществен транспорт, който да струва най-много 10 лева на ден в двете посоки, съобщава БНТ.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета