Започна ремонт на църквата в Бистрица - blagoevgrad.utre.bg

Започна ремонт на църквата в Бистрица

14 август 2018, 17:17 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    БНТ

    Експертна комисия вече е направила оглед за най-спешните ремонти

Храмът се нуждае от ремонт и реставриране

Най-голямата църква в община Благоевград - в село Бистрица, е застрашена от срутване. След последния проливен дъжд покривът на храма "Свети Великомъченик Георги" започна да пропада. Експертна комисия вече е направила оглед за най-спешните ремонти.

Храмът "Свети Великомъченик Георги" е първият и най-големия в село Бистрица. На Великден тази година светинята отваря врати за последно.

Георги Бочуков, кмет на село Бистрица: "Аз съм кмет от 2010-та година, така съм го заварил до това положение. Камбанарията, куполът специално, е в рухнало положение. Стените са напукани. Ремонтът е много голям. Подовата настилка, картините трябва да се ремонтират основно."

Спонсор от Благоевград ще осигури средствата за ремонта, както и за заплащането на труда на строителната бригада.

Николай Енчев, строител: "Най-належащият ремонт е покрива да се открие. Да се сменят греди, дъски, керемиди, всичко. Целият покрив е за смяна. Тук трябва замазка, и стените наново мазилка и изографисване."

Стенописите на храма са наполовина унищожени. Необходими са средства за тяхното реставриране. От Неврокопската епархия изпращат техническо лице, което ще следи ремонта. Строителите се надяват да успеят да поправят покрива до утре, за да могат жителите на селото да посетят храма, за да почетат големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица, съобщава БНТ.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета