Трети ден честват Панагия в Кюстендил - blagoevgrad.utre.bg

Трети ден честват Панагия в Кюстендил

15 август 2018, 09:48 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Кюстендил

    В 10 часа е изложението на обредни хлябове

"Панагия” е вдъхновената история на съзиданието.

Единайстото издание на Културен форум “Панагия” - Въздигане на хляба продължава трети ден в Кюстендил. Днес е църковният празник „Успение на Пресвета Богородица” или „Голяма Богородица” и Кюстендил отбелязва „Панагея” – Въздигане на хляба.
„Панагея” е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредно разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно. Това е практиката на Христос и апостолите, на древната църковна община, преминала през времената и различните култури, съхранена от дедите ни и донесена до наши дни, чрез празниците на църквата и народната традиция.
Панагия са медальоните с богородични изображения, които йерарсите носят. На Панагия са наречени църкви, крепостни стени, дори градове.
В замесването на свещения насъщен хляб традицията е заложила символа за раждането на живота, за майчинската ласка, която възпитава и учи децата, за грижите, с които се отглежда човек, за насладата от труда, за това как Земята е създадена, за да ни храни, но и ние да я почитаме за плодовете й, за благодарността към най-великото творение на Съзидателя – живота.
Традицията не е просто поклон пред насъщния и символ на зараждането на живота, а и един великолепен ритуал, в който замесването на хляба – от жътвата, през нощвите, та до пещта, се предава със сърце и любов от майки и баби на дъщери и внуци – също като красотата на вдъхновението.
Празникът се провежда около църкви и параклиси, посветени на Успение на Богородица.
„Панагия” е вдъхновената история на съзиданието.
ПРОГРАМАТА днес, 15 август 2018 г.
Градинката пред Обреден дом
10:00 ч. - Изложение на обредни хлябове
12:00 ч. - Водосвет за здраве и благоденствие
Празнична програмаКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета