Избрани Новини

Унищожиха 20 т канабис в Благоевградско за един ден

Спецакция на ГДГП и ОДМВР-Благоевград се проведе вчера

От началото на операцията, която стартира вчера по утвърден от главния секретар на МВР гл.комисар Младен Маринов план, до настоящия момент открихме няколко ниви, които са унищожени, а количеството канабис е 20 тона, съобщи главен комисар Светлан Кичиков.

Директорът на ГД „Гранична полиция“ уточни, че съвместната операция на РДГП-Кюстендил, РДГП-Смолян, Специализирания отряд за въздушно наблюдение на ГДГП и ОДМВР-Благоевград е предприета с цел  противодействие на отглеждането на канабисови насаждения в региона. Теренът е изключително труден, достъпът е ограничен, на места непроходим за автомобили и за да бъдат открити тези ниви, най-бързо и най-лесно това става от въздуха. Затова в операцията е включен и оглед на територията с хеликоптер, поясни Кичиков. Канабисът се отглежда в държавен горски фонд, в които има участъци, трудно видими дори и от хеликоптера.

Общо от началото на сезона унищоженото количество канабис от ГДГП и ГДНП възлиза на 58 тона зелена маса, от тях 48 тона са открити от граничните служители. Основно действията по откриването на засетите ниви с канабис са в труднодостъпните райони на планините Огражден, Беласица и Малашевска. Образувани са 27 досъдебни производства и са задържани 12 лица, на повечето от които са с наложени парични гаранции. Продължават да текат процесуално – следствени действия.

Всяка информация, която постъпва в полицията и в гранична полиция, се проверява и анализира, поясни ст.комисар Николай Хаджиев, директор на ОДМВР-Благоевград. Според информацията дрогата е предназначена за разпространение в региона и на територията на страната, но разследващите не изключват и опити за износ извън страната.

Специализираната операция ще продължи, докато не се ожънат всички ниви в региона, поясни главен комисар Кичиков. Той подчерта, че реализацията е в рамките на заложена дългосрочна и целенасочена работа на ръководството на МВР за ефективно противодействие на наркопроизводството и разпространението на дрога.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов