Предадоха на съд четирима иманяри - blagoevgrad.utre.bg

Предадоха на съд четирима иманяри

15 август 2018, 20:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    prb.bg

Търсели археологически обекти в местността "Миланица“ в землището на Якоруда

Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд четирима обвиняеми за незаконно търсене на археологически обекти, както и държане на такива в различни населени места.

На 11.05.2016 г. обвиняемият М.Ч., в съучастие с И.Д. и П.В., чрез използване на технически средства - металотърсачи, кирка, лопати, без съответно разрешително, търсели археологически обекти в местността „Миланица“ в землището на Якоруда. За предвижването иманярите използвали лек автомобил „Тойота Ланд Круизер“.

Обвиняем по същото дело е и А.А., който в с.Краище незаконно държал тридесет и пет броя археологически обекти – обеци, мънисто, халка, монети, както и различни фрагменти от такива. Откритите у него културни ценности имали различни датировки – елинистическа епоха, късна античност, както и от по-късните периоди. Всички те не били идентифицирани и регистрирани по реда на Закона за културното наследство и съответната наредба на Министерството на културата. Съгласно изготвената на досъдебното производство съдебно-оценителна експертиза общата им стойност възлиза на 278,60 лева.

Археологически обекти били открити в И.Д. и П.В., които също ги държали незаконно. Единият - в къща в Банско и в лек автомобил, а другият в жилище в Добринище.

Тримата от обвиняемите - А.А., И.Д., П.В. са привлечени и за извършено от тях престъпление по чл. 277а, ал. 7 от НК за противозаконно държане на маталотърсачи, за които знаели, че са предназначени за търсене на археологически обекти.

Предстои делото да продължи в съда.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета