Избрани Новини

6 лв. е кило боровинки в Благоевград

Парите

17-08-2018, 13:37

Снимка:

pexsels

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Регламентирано ще се берат боровинки

Българската боровинка е супер храна

Голяма реколта отчитат берачите

На по-ниска цена от миналата година се продават боровинките в Благоевград. Заради многото дъждове през лятото реколтата тази година е по-добра, като килограм от горските плодове се търгува за 6 лева. Да продават боровинки на пазара в областния център идват чак от гоцеделчевското село Рибново, където за много хора брането на горски плодове е основно препитание през лятото.

Юлияна Димитрова е от гоцеделчевското село Рибново и през ден пътува до Благоевград, за да продава стоката си. Разказа, че тази година реколтата е много добра, но не я продава в родния си край, защото пазара там е пренаситен от този вид плодове, заради непосредствената близост на планината, от която се берат.

Юлияна Димитрова: "Много има тази година, много дъжд валя и по-сочно е така като плод, не е като миналата година."

Купувачите разказаха, че предпочитат да пазаруват от производителите на пазара, заради качеството и произхода на стоката им.

Георги Гранчаров: "От пазара, защото си е наше производство и е по-хубаво, винаги прясно, не е оранжерийно, не е от Полша, и от Унгария, и от Румъния, тука е от нас."

Другият масово купуван плод на местния пазар е ягодата. Нейната цена варира между 6 и 9 лева за килограм в зависимост от качеството и размера ѝ, съобщав БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов