Избрани Новини

Софтуерният бранш ще връща българите от чужбина

ИТ бизнесът може да предложи много добър стандарт на живот

Над 2000 мнения на българи от чужбина относно плановете им за връщане в страната събра за броени дни анкета на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Проучването стартира при засилен интерес и протича с нарастваща активност, съобщиха от браншовата организация, цитиран от technews.bg.

Инициативата „ЗАвръщането” е част от стратегия на асоциацията за преодоляване на недостига от квалифицирани специалисти, който години наред възпрепятства естествения растеж не само на бранша, но и на цялата икономика на страната. Образованието и опитът в чужбина са търсени предимства от работодателите, особено в експортно-ориентирани индустрии, каквато е софтуерната.

Секторът може да предложи не само много добър стандарт на живот, но и възможности за професионална реализация, които са реални алтернативи на тези в чужбина. С инициативата „ЗАвръщането” браншът планира да популяризира възможностите, които предлага.

Анкетата е първа стъпка от инициативата, с която да се събере информация за нагласите на българите в чужбина и причините, поради които биха се върнали в България. Резултатите ще бъдат обявени след изтичане на крайния срок на анкетата – 25 септември 2018 г. – и обработка на резултатите. Проучването се разпространява с подкрепата на Министерство на икономиката, Държавна агенция за българите в чужбина и Фондация Тук-Там.

Според годишното изследване на БАСКОМ – Барометър на софтуерната индустрия в България, през последния петгодишен период браншът бележи устойчив двуцифрен ръст (14% за 2016 г., прогнозни данни за 2017 г. – 12% ), като оперативните приходи са нараснали повече от два пъти – от 928 млн. лева през 2011 г. до 2 млрд. лева през 2016 г. или с цели 121%.

За същия период делът на общите приходи на софтуерната индустрия спрямо БВП почти се е удвоил – от 1,16% през 2011 до 2,22% през 2016 година. За периода 2011-2016 г. броят на работните места в софтуерния бранш е нараснал с 67% – от 13 627 позиции през 2011 г. до 22 703 позиции през 2016 година.

Освен инициативата, насочена към българите в чужбина, БАСКОМ работи и в други направления за преодоляване на недостига на кадри – квалификация и преквалификация на специалисти в България, както и привличане на чуждестранни граждани за работа в българската софтуерна индустрия.

Пример са няколкото софтуерни академии, работата на асоциацията с университетите по редица проекти, включително и международни, за актуализиране на учебните планове и програми за обучение на специалисти, съгласно потребностите на бизнеса и пазара на труда.

Стъпки в същата посока са и стартиралите през миналата година две инициативи на БАСКОМ, в партньорство с водещите ИКТ организации в България, активното сътрудничество на МОН и образователните институции – Национална програма „Обучение за ИТ кариера” (3-годишен модул) и обучение на младежи в професионалните гимназии (5-годишен модул) за придобиване на професионална квалификация „Приложен програмист”.

БАСКОМ работи активно и с ангажираните държавни институции в посока оптимизиране на нормативната уредба по отношение на процедурата за наемане на висококвалифицирани специалисти от страни извън ЕС и издаване на съответните разрешителни за работа в България (т. нар. „синя карта”).



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов