Избрани Новини

Днес почитаме Успението на Свети Йоан Рилски Чудотворец

Ще има празнично богослужение

На 18 август всяка година Българската православна църква чества Успението на Преподобни Иван Рилски Чудотворец.Тази година се навършват 1072 г. от Успението на покровителя на българския народ. По този повод бяха отслужени  Всенощно бдение и Света Литургия в основания от него Рилски манастир.

Днес Рилският манастир - най-голямата и почитана българска светиня, отбелязва своя храмов празник.

Както всяка година, така и сега в светата обител се очакват поклонници от цялата страна и чужбина.

Преподобни Иван Рилски Чудотворец е почитан като най-великият български светец, небесен покровител на България и застъпник на народа ни пред Бога
Българската православна църква прославя Успението на покровителя на българския народ св. Йоан Рилски Чудотворец.
Земният му път преминава по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и сина му Петър - време на широко разпространение на християнството в пределите на България.
Свети Иван Рилски е роден през 876 година в село Скрино, Дупнишко.Умира на 18 август 946 г. на 70-годишна възраст.
Приживе избира трудния път на отшелничеството. Дните му минават в пост и молитва. Около него се събират последователи, които образуват монашеско братство. Преди да напусне този свят, св. Йоан написва завет към своите ученици и към целия народ, който и днес звучи поучително: "Ако ли се намери някой измежду вас, който сее плевели, раздори и други съблазни, такъв веднага го отстранете от вашето събрание, за да не обърне това в разяждаща живеница и да не се разпространи злото между добрите."
След смъртта му неговите ученици пренасят тленните му останки от Рилската обител в древния Средец.
През 1183 г. мощите са отнесени в Унгария, но скоро след това отново са върнати. През 1195 г. цар Асен I тържествено пренася мощите на св.Йоан Рилски в Търново, където те остават почти три столетия. През 1469 г. реликвата е върната в Рилския манастир.
Почитан е като общобългарски светец, но славата му се разнася в Русия и по целия Балкански полуостров.




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов