Избрани Новини

От понеделник започва укрепването на участъка към Рилския манастир

Стотици се събраха тази сутрин в Рилския манастир

От понеделник започват дейности по обезопасявене и укрепване на участъка от около 250 метра с активизирали се срутища на пътя към Рилския манастир, съобщи при посещението си в Рилската Света обител днес регионалният министър Николай Нанков, предаде БНР. Той се запозна на място със ситуацията при компрометирания скат. До дни започва обрушаване на скалите и слагане на обезопасителна мрежа. Срокът за първоначалните укрепителни дейности е от 45 дни до два месеца и ще бъде направено със средства на Пътната агенция. 

"Нямаше как три месеца да работим поради, знаете, с природата трудно се борим, поради сериозните валежи и факта, че при каквато и да е дейност в подобни климатични условия, от голямата влажност бихме могли да направим още по-сериозна беля". 

Стотици се събраха тази сутрин в Рилския манастир, за да почетат църковния празник Успение на Свети Иван Рилски, обявен за небесен покровител на българския народ. В манастира се отслужва литургия в памет на Светеца, който е основал църковната обител.Сред посетителите бяха министърът на регионалното развитие Николай Нанков, кметът на Кюстендил Петър Паунов, групи туристи от Гърция, японци, китайци, хора от Западна Европа. На среща  между дядо игумен, епископ Евлогий, министър Нанков и директора на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов е обсъдена възможността да се изгражда и пречиствателна станция към манастира. 

Преподобният Иван Рилски е роден около 876 година в село Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и на сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър - време на широко разпространение на християнството в пределите на България.          



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов