Избрани Новини

Мащабно проучване: Няма полезен алкохол!

Най-често "Наздраве" казват дамите в Украйна и господата в Румъния!

Митът, че чаша вино на ден е полезна, вече е разбит, информира БНТ. Оказва се, че няма вид или количество алкохол, които да са полезни за консумация. Такива са изводите от мащабно проучване за влиянието на алкохола върху човешкото здраве.
Специалистите признават: пиенето в скромни количества - по чаша на ден, примерно, би могло да предпази от сърдечни заболявания, но като цяло увеличава риска от рак и други болести или физически наранявания.
Проучването е правено в периода 1990 - 2016 година, в 195 държави. Анкетирани са хора на възраст от 15 до 95 години. Сравнявани са такива, които пият по чаша на ден и пълни въздържатели.
Проф.Линда Болд: Това вероятно е най-изчерпателното и мащабно проучване на здравните рискове, свързани с aлкохола. Включва стотици автори и държавите по света. Мисля, че то слага край на общи заблуди и стереотипи за влиянието на алкохола върху здравето.
Анализът показва още, че годишно от болести пряко или косвено свързани с алкохола умират 2,8 милиона по света. Като малко над 2% са жени, а около 7 на сто са мъже. Учените са подредили и най-консумиращите по пол. Най-често "Наздраве" казват дамите в Украйна и господата в Румъния!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов