Избрани Новини

Окръжна прокуратура - Кюстендил изпълнява три европейски заповеди за арест

Те са постъпили от съдебните власти в Гърция, Чехия и Македония

В Окръжна прокуратура – Кюстендил е постъпила Европейска заповед за арест, издадена от апелативен прокурор при прокуратура в гр. Атина, спрямо български гражданин, с двойно гражданство, срещу когото се води наказателно производство за четири престъпления. Той е обвинен за участие в престъпна група, измама, фалшифициране с употреба на документи, извършено в съучастие като продължавано престъпление и сдобиване и обработка на лични документи, с цел получаване на лична облага. По Наказателния кодекс на Гърция за тези престъпления се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок до десет години.

На основание съдебно решение на Окръжен съд – Кюстендил е допуснато незабавно предаване на лицето на гръцките власти.

Освен този случай с международно-правна специфика, по искане на Окръжна прокуратура – Кюстендил е допуснато изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от Градския съд в гр. Прага спрямо македонски гражданин, задържан на ГКПП – Гюешево на излизане от България. Той е бил осъден за две престъпления по Наказателния кодекс на Чехия, квалифицирани като особено тежки престъпления - намаляване на данъчни приходи, такси и други задължителни налози и нарушаване на правата спрямо защитена марка и други обозначения. Осъденият за тези деяния чужденец следва да изтърпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от шест години и шест месеца. Постановено е предаването му властите в Чехия.

В Окръжна прокуратура – Кюстендил са постъпили материали от Върховна касационна прокуратура и Гранично полицейско управление – Гюешево, касаещи албански гражданин, издирван във връзка с влязла в сила присъда на Основен съд – гр. Тетово за въоръжен грабеж. Наказанието, което той следва да изтърпи, е петнадесет години лишаване от свобода. Съдебните власти на Македония, чрез Интерпол-Скопие, са поискали временното задържане на осъдения.

Понастоящем той е с мярка за неотклонение „задържане под стража“, до провеждане на производството по екстрадицията.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)