Избрани Новини

Съдят шофьорка, отнела човешки живот на пътя

Обвиняемата Т.М. е правоспособен шофьор и от години живее и работи в Гърция

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла обвинителен акт срещу Т.М., привлечена към наказателна отговорност за извършено от нея престъпление по чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, б. „б“, пр. 1, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

Обвиняемата Т.М. е правоспособен шофьор, от години живее и работи в Гърция, като често пътува до България.

Сутринта на 2.03.2016 г., заедно със сестра си, тя тръгнала от гр. Аргостолион в Гърция за Казанлък с управлявания от нея лек автомобил „Нисан Кашкай“. Колата била натоварена с много багаж.

Около 19 ч. обвиняемата преминала през ГКПП Кулата и продължила да шофира по главен път Е-79 в посока към гр. Сандански. След пътен знак, обозначаващ края на населено място с. Кулата, започвало включването на пътуващите в тази посока превозни средства в автомагистрала „Струма А-3“ и съответно излизането от нея за движещите се в обратна посока – към ГКПП.

По същото време в дясна пътна лента, в посока от гр.Сандански към ГКПП Кулата, се движел лек автомобил „Митсубиши Лансер“, управляван от гръцкия гражданин Х.К. С него пътували двама негови сънародници.

Около 19:10 ч. автомобилът на Х.К. бил изпреварен от движещата се в същата посока „Хонда Акорд“, с водач К.М. В същото време управляваната от обвиняемата кола, въпреки надлъжната пътна маркировка, последвана от друга, указваща площ забранена за движение на ПТС, и започващата след нея двойна разделителна мантинела в началото на автомагистралата, навлязла в лявата (вътрешна) лента на насрещното платно за движение. В нея, след приключване на маневра „изпреварване“, се движел лекият автомобил „Хонда Акорд“. Водачът му възприел като опасност движещият се срещу него „Нисан Кашкай“ и му подал сигнал чрез превключване на светлините. Въпреки това обвиняемата не преустановила неправомерното движение на автомобила си и закачила лявото странично огледало на „Хонда Акорд“, преди водачът му да успее да се престрои в дясната лента за движение, за да избегне удара.

Т.М. продължила да шофира в лявата лента от насрещното платно със скорост 74 км/ч. В този момент в същата пътна лента, със скорост около 120 км/ч (при разрешената до 140 км/ч), се движел управляваният от гръцкия гражданин автомобил „Митсубиши Лансер“. Водачът му предприел аварийно спиране и отклонил посоката на движение надясно. Въпреки че имала обективна възможност да възприеме движещото се срещу нея МПС и да спре преди мястото на удара, обвиняемата не го направила, а се отклонила в същата посока.

Между „Митсубиши Лансер“ и „Нисан Кашкай“ настъпил челен удар. Управляваният от обвиняемата автомобил се завъртял, а другият се преобърнал по таван. Вследствие на сблъсъка водачът на „Митсубиши Лансер“ починал на място, а на пътуващите с него били причинени множество и различни по вид телесни повреди.

Предстои насрочване на делото от съда.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)