НЗОК плаща по 200 лв. за зъбна протеза - blagoevgrad.utre.bg

НЗОК плаща по 200 лв. за зъбна протеза

01 септември 2018, 16:10 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ipatient.xyz

    Услугата е за хора между 65 и 69 години

Услугата е експериментална и ще продължи до април следващата година

От първи септември се въвежда нова стоматологична услуга по Здравната каса.

Хората от 65 до 69 години ще имат правото на цялостна зъбна протеза. Услугата е експериментална и ще продължи до април следващата година.

В хода на работата ще стане ясно дали ще последва предоговаряне и увеличаване на възрастовата граница, тъй като според стоматолозите от тази услуга реално се нуждаят по-възрастните хора.

Към момента няма никаква яснота колко хора между 65 и 69 години имат необходимост от цялостна зъбна протеза, информира БНР.

Според д-р Красимира Сариева - председател на Районната колегия на Българския лекарски съюз, от тази услуга реално се нуждаят по-възрастните пациенти.

"След 70 години, тогава вече е по-пълното обеззъбяване, но сега така са преценили да бъде стартът на услугата - от по-ограничена възрастова група, в която има по-малко хора тотално обеззъбени, за да се види как ще започнат нещата".

Новата услуга няма да е напълно безплатна, тъй като НЗОК поема само труда на зъболекаря.

"Касата плаща на зъболекаря 200 лева твърдо, а пациентът ще си заплаща зъботехническата услуга. Цената на услугата зависи вече от лабораторията, в която ще се изработва тази протеза".

При следващото договаряне с НЗОК от Българския лекарски съюз ще настояват за разширяване на възрастовата граница над 75 години, за да може услугата да достигне до пациентите, които реално се нуждаят от нея.

"В тази възрастова група, ако има пълно обеззъбяване, пациентът изобщо не може да ползва услугите на НЗОК, защото като няма зъби, нито пломби може да направи, нито зъби може да вади, така поне да си направи една протеза, с която да може да се храни. Така че, когато започнат преговорите с НЗОК и от Българския лекарския съюз - нашата комисия, тогава вече ще може да се коментират тези неща".Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета