Избрани Новини

Седмица на пожарната безопасност започва в Пловдив

Ще има открити приемни и телефони за желаещите

От днес до 16-ти ще се проведе традиционната Седмица на пожарната безопасност. Честването на Професионалния празник на служителите от ГДПБЗН-МВР ще бъде на 14 септември.
През тази седмица се провеждат редица мероприятия с цел популяризиране дейността на органите за пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН), както и мерките за недопускане на пожари.
На 14.09.2018 г. – Кръстовден, се навършват 113 години от Първия пожарникарски събор в София. На този форум 17 пожарни командири от страната за първи път се обединяват, единодушно приемат решение за създаване на пожарно дружество в България и определят бъдещето изграждане и развитие на пожарното и спасителното  дело в страната. Съборът се открива от най-възрастния пожарен командир Г.Атанасов от Пловдив. Във връзка с този исторически факт с Решение № 385/13.09.1995 г. на Министерски съвет датата 14 септември е обявена за професионален празник на специализираните органи за пожарна безопасност и защита на населението в Република България.
Всяка година на този ден отбелязваме нашия професионален празник и отдаваме почит на загиналите при изпълнение на служебния си дълг колеги. По достойнство отдаваме и дължимото на всички служители от структурите на “Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР, на техния професионализъм, трудолюбие, смелост и всеотдайност. Седмицата, в която попада тази бележита дата е обявена за Седмица на пожарната безопасност.
Тази година се навършват 137 години от създаването на противопожарната служба в Пловдив с исторически протокол №18/05.02.1881 г. на община Пловдив.
Предстоящи основни мероприятия и инициативи, организирани от РДПБЗН и РСПБЗН на територията на област Пловдив през Седмицата на пожарната безопасност 10 - 16 септември 2018 г.:
10.09.2018 г.:
1. Обявяване на Седмицата на пожарната безопасност.
2. Организиране на приемни и открити телефони за граждани в РДПБЗН Пловдив и в РСПБЗН от 09.30 до 12.00 часа от 10 до 14.09.2018 г.
3. Провеждане на пресконференция с представители на СМО по актуални въпроси, популяризиране мерките за пожарна безопасност и запознаване с предвидените  мероприятия в сградата на РДПБЗН (от 11 часа).
12.09.2018 г.:
1. Провеждане на демонстративни занятия за гасене на пожари пред гражданите по случай Седмицата на пожарната безопасност, в парка пред СУ „Димитър Талев”, ул. ”Кузман Шапкарев” №1 от 10.30 ч.
2. Провеждане на демонстрация на пожарна техника и възможностите на органите за ПБЗН за действия при ликвидиране на различни по характер произшествия от екип на ІІІ-та РСПБЗН в ДГ “Космонавт” гр. Пловдив, ул. „Гонда вода”№ 1 и провеждане на учебна евакуация от детската градина за времето от 10:00 до 11:00 часа.
3. Провеждане на демонстративно занятие пред гражданството в  ДГ „Чайка”  от 10.00 ч. на 12.09.2018г., за гасене на пожари и аварийно- спасителна дейност .
13.09.2018 г.:
1. Организиране и провеждане на:
- изложение на пожарна и спасителна техника пред обществеността;
- обучение на граждани за дейстивие при извънредни ситуации, спасителни дейности с оказване на първа помощ на пострадали, съвместно със сектор СОД, Доброволно формирование Пловдив 112 и БЧК - в двора на 01 РСПБЗН Пловдив, ул. „Преслав” №33, гр.Пловдив
2. Организиране и провеждане на демонстрации на пожарогасителната и аварийно – спасителната техника на въоръжение в службата в двора на РСПБЗН-Карлово от 10 до 13 часа.
3. Провеждане на демонстративни занятия за гасене на пожари пред гражданите по случай Седмицата на пожарната безопасност в района на РСПБЗН-Асеновград от 10,30 часа.
14.09.2018 г.:
Официално отдаване на почит към паметта на загиналите при изпълнение на служебните си задължения пожарникари и поднасяне на цветя пред паметните им плочи.
Награждаване на служители от РДПБЗН Пловдив по случай 14 септември -  Професионален празник на служителите от ГДПБЗН-МВР.
Провеждане на Трети турнир по тенис на маса „Пеньо Танев“ за купата на Първа РСПБЗН-Пловдив.
Планирани мероприятия без фиксирани дати във връзка със Седмицата на пожарната безопасност:
Провеждане на публични места на:
Състезания, викторини, игри с тематика в областта на ПБЗН за деца и ученици;
Информационно – разяснителни беседи с разпространение сред населението на материали, описващи превантивните мерки и правилното поведение за защита на хората при възникване на пожари, бедствия и извънредни ситуации;
Изложби на музейни експонати и/или предмети, документи, въоръжение и др., свързани с историята и развитието на пожарното дело, фото изложби и на детски рисунки с тематика в областта на ПБЗН;



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов