Избрани Новини

Брежанският кестен отива в Торино

Тера Мадре е най-голямото международно събитие, посветено на храната

Сдружение „Хора и традиции“ представя брежанския кестен и био продукти на световното изложение Terra Madre в Торино, Италия.
Тера Мадре е най-голямото международно събитие, посветено на храната. Тази година темата е Food For Change, вдъхновявайки всички да разгледат как нашият избор на храни оказва влияние върху нашето здраве, общности и околна среда.
Terra Madre Salone del Gusto се организира от световното движение Slow Food, което обединява международни производители, общности, готвачи и посетители в тържеството за добра, чиста и справедлива храна.
Slow food e създадено в Италия през 1989 г. от социолога Карло Петрини. Името е протест срещу "фастфуд" стила на живот и обобщава стремежа на СФ да загърби бързото хранене като символ на ред проблеми на съвременното човечество: индустриална безличност, количества без качество, живот без удоволствие. Мотото на СФ е "Вкусно, чисто, честно", логото – охлювче.
Terra Madre Salone del Gusto ще включва многобройни събития, включващи международен пазар, конференции и форуми, дегустационни семинари, училища за готвене и интерактивни маршрути!
Брежански кестени в мед от билки, сладко от боровинки, къпини и малини ще представи сдружение „Хора и традиции” с помощта на Югозападно предприятие Благоевград. Продуктите на Брежани ще се презентират на общ български щанд наравно с продукти на прочутите куртовоконарски чушки и домати, синьо сирене, млечни продукти, нафпавок от Горно Драглище на Дешка Кротева, еленски бут и други.
„Подготовката за участието на сдружението тече отдавна. За съжаление, през изминалата година, поради сухото лято, брежанските гори дадоха малко плод от кестени, но представителните продукти станаха красиви – сподели председателката на сдружението д.и.н. Румяна Панова. – В момента подготвяме етикети, постери и рекламни материали. Искам да изкажа благодарност на ръководството на Югозападното предриятие, което прегърна идеята за презентацията на брежанския кестен и ни помага за участието в световния форум. Над 200 изложители от всички континенти на земята, от всички краища на света се събираме в Торино, за да докажем, че храната, приготвена чисто, вкусно и честно, е незабравима. Храната трябва да е вкусна и от качествени продукт, да е произведена по природосъобразен начин, а производителите й да получават справедливо възнаграждение за своя труд" - сподели още Румяна Панова.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)