Избрани Новини

Музейни и читалищни дейци почистиха около паметника на Симеон Молеров (Снимки)

Бе произнесено слово за делото на войводата

На 14 септември 1903 г. (Кръстовден) избухва Илинденско - Преображенското въстание в Разложко. В него банскалии взимат активно участие и с героизма си оставят трайна следа в историята на народа ни. Във връзка със 115-тата годишнина от тези паметни събития, както и с инициативата "Да изчистим България", служителите от Музеен комплекс-Банско и Народно читалище „Никола Вапцаров 1894г.“ почистиха района около паметника на Симеон Молеров (тази година се навършват 95 години от неговата гибел ).
Симеон Вишанов Молеров е виден деец на национално-освободителното движение. Участва в създадения от Г.Делчев революционен комитет в Банско (1896 г.) Развива активна дейност като член на ВМОРО. По време на илинденските събития е представител на Разложко на конгреса на Серския революционен окръг, избран е в окръжното ръководно тяло на въстанието и като войвода на чета участва в сраженията в Разложко.
След приключване на работата бе произнесено слово за живота и делото на войводата. С едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя пред паметника бе почетена паметта на героите от Илинден.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов