Избрани Новини

Обновеният музей в Тервел ще бъде открит в Деня на независимостта

Музеят вече разполага с три големи зали - "Археология", "Кан Тервел" и "Етнография

Обновеният исторически музей в Тервел, който ще бъде център за отбелязване на 1300-годишнината от победата на кан Тервел над Арабския халифат край Константинопол, ще бъде открит в Деня на независимостта на България - 22 септември, съобщават от общината.
Музеят вече разполага с три големи зали - "Археология", "Кан Тервел" и "Етнография". В експозицията, посветена на българския владетел, ще привличат посетителите холограмна възстановка на сцена от историческата битка, макет на Двореца в Плиска, пресъздадени облекла на знатни българи от времето на кана и други. В сбирката са представени и всички известни исторически трудове, посветени на владетеля.
Местните хора - и най-вече жителите на село Кочмар, дариха много стари предмети на бита за обогатяване на етнографската колекция, отбелязва заместник-кметът Диана Илиева. В зала "Археология" ще могат да се видят монети от античната крепост "Палматист" край село Оногур, биметална фибула от сребро с медна закопчалка, пинтадера отпреди 5000 години, открита при археологически разкопки край село Каблешково, и други ценни артефакти. Музеят разполага и с няколко по-малки експозиционни площи с колекциите "Местни занаяти", "Духовно наследство", "Паметта за войните", както и с художествена галерия.
В музея има учебен кабинет за работа с ученици, а във всяка от големите зали са оформени кътове за деца.
Общинският музей е обновен с финансов ресурс от 280 000 лева, предоставени с постановление от Министерския съвет, които са вложени в мерки за енергийна ефективност на сградата, ремонт на осветителната инсталация, закупуване на интерактивно оборудване. По проект "Красива България" и със средства от общинския бюджет са ремонтирани всички помещения, стълбищата в сградата и други.
След откриването на музея до края на годината входът за експозициите ще бъде свободен, информират от общината.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов