Избрани Новини

Краеведът Кирил Костурков представя нова книга в Благоевград

Това е автобиографичната "Живот под знака на осмицата"

Днес в НЧ "Н.Вапцаров" - Благоевград краеведът Кирил Костурков от симитлийското село Полето ще представи новата си автобиографична книга "Живот под знака на осмицата". Събитието е от 17 часа в централната библиотека.

Кирил Костурков е бивш учител, историк и краевед. Дълги години е ръководил кръжоци по фотография, нумизматика и филателия. 33 години е председател на местното читалище. Автор е на книгата "Село Полето от древността до наши дни".

Нека припомним, че на 9 май, Денят на Европа и Денят на победата, в село Полето откриха плоча с надпис от 3-ти век. Надписът е разчетен от Никола Шаранков, а запазването на надписа е дело на Кирил Костурков - даскалът на село Полето. Историческият надпис датира от 3-ти век, когато землището на село Полето е било част от Римската империя. Текстът на плочата е на старогръцки и се намира в гробищния парк на село Полето. Първите думи на надписа са „На добър час“.

Кирил Костурков е положил много усилия за съхранението и разчитането на надписа, който ще остане за вечни времена в селото като голяма историческа забележителност.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)