Избрани Новини

Училищният звънец ще запее в Банско /снимки/

Общоградско откриване на учебната година ще се състои в Банско

С общоградско тържество ще бъде открита новата учебна година в Банско. Точно в 9 часа на площад „Никола Вапцаров” възпитаниците на петте учебни заведения в града ще произнесат в един глас Вазовото стихотворение „Аз съм българче”.
През новата учебна година 121 деца ще прекрачат за първи път прага на родното школо в планинската община, от тях 89 са в Банско. По традиция, екипът на кмета Георги Икономов е предвидил подаръци за всеки първокласник – детски образователни книжки от поредицата „Моята родина България”, както и пълнометражен видео филм за богатствата на нашата страна.
Училищата в общината вече са в готовност да посрещнат своите ученици. НУ „Св. Паисий Хилендарски”, освен с нов директор в лицето на дългогодишния учител Евгения Тренчева, може да се похвали с обновено дворно пространство. То е оформено като място за провеждане на интерактивни игри, подходящи за децата от началния етап на образование. Прекрасен нов надпис на училището ще посреща децата, а т.нар. „игротека” е с освежени мебели. „Всички подобрения са направени с помощта и подкрепата на родителите. Отправям своята огромна благодарност към тях за съпричастността”, сподели новата директорка.
Средно училище „Неофит Рилски”, което от миналата учебна година също премина под ръководството на литераторката и поетесата Елеонора Барякова, ще посрещне своите възпитаници с 10 обновени класни стаи, нови магнитни дъски за първокласниците и ремонт на спортните съоръжения. Пожароизвестителната инсталация също е изградена, както и видеонаблюдение на територията на цялото учебно заведение. За подобряване на условията в Професионалната лесотехническа гимназия „Никола Вапцаров” – Банско местната администрация е кандидатствала с проектно предложение по ОП „Развитие на селските райони”. То включва цялостно обновяване на спортните терени, както и осъществяване на енергийна ефективност на общежитията към учебното заведение. Предстои Управителния орган на Програмата да извърши качествена оценка на предложенията и да класира кандидатурите.
Още едно учебно заведение е с нов директор с настъпването на новата учебна година. Инж.Сашка Тодорова пое щафетата от пенсиониралия се директор на Професионалната гимназия по електроника и енергетика - инж.Ковачев дни преди началото на есенния учебен етап. За краткото време, в което дамата пое ръководството, гимназията може да се похвали с предстоящо обновяване на отоплителната система, освежаване на дворното пространство и осъвременяване на пожаро-известителната инсталация съобразно съвременните изисквания.

За гимназистите, жители на околните села, Общинска администрация Банско се е погрижила за безплатен транспорт до професионалните гимназии в Банско. По този начин общинското ръководство се стреми да облекчи семейните бюджети на учениците и да улесни достъпа до учебните заведения от отдалечените населени места. Ученическите транспортни линии започват своята дейност още от първия учебен ден, който тази година ще бъде на 17 септември, понеделник.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)