Белица чества 115 години от Илинденско-Преображенското въстание - blagoevgrad.utre.bg

Белица чества 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

18 септември 2018, 11:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Белица

    Събитието е от 17 часа

Пред паметника на илинденци ще положат цветя и венци

Днес в знак на почит към героите от Белица и участниците в Илинденско-Преображенското въстание пред паметника на илинденци от 17.00 ч. признателна Белица ще положи цветя и венци.
Доклад по повод годишнината ще бъде изнесен от Мария Ваканова,  музеен уредник при НЧ “Георги Тодоров 1885“ - Белица. За първи път ще прозвучи и стихотворението на Асен Барабунов „Балада за илинденци“,  посветено на героите от Белица във въстанието.

ИСТОРИЯТА ПОМНИ!

"На 17 септември 1903 г. по пладне откъм беличката гора се чуват гърмежи. Населението е изненадано. Една голяма част на Белица е опожарена...."Пожарът довършва и последните къщи. На 18 септември 1903 г. половината от населението минава границата на път за Рилския манастир, а 1600 души бежанци с 2000 глави добитък потегля за град Самоков...."
"В Белица са останали само 7 къщи, но и те са развалени. Избити досега се узнаха 120 души, а за избягалите още не се знае. По-късно се узнава, че убитите са към 200 души ... "

И ако беличанинът днес е със самочувствие и самоуважаващ се, то е защото знае, че в този къс българска земя е коренът му, напоен с кръвта на борците за свобода. Той е горд, че е дал своя скромен дял в утвърждаването на българската нация, че огънят на Илинденско- Преображенския организиран въоръжен бунт превърна същата тази непокорна Белица в стожер на българщината, в истинска крепост на новия му живот.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета