Избрани Новини

Художничка от Благоевград с изложба в София

Изложбата представя две различни серии абстрактни картини

Галерия ЕТЮД - София представя "SUB IMAGO DIALOGOS" - изложба на Мария Целкинска и Анна Икономова /18 септември – 6 октомври 2018/.
Откриването е тази вечер в 18:00 часа.
Изложбата “SUB IMAGO DIALOGOS” представя две различни серии абстрактни картини, противопоставящи подходите на двете художнички. Заглавието е търсена словесна плетеница, която описва концепцията на работа по абстрактните композиции. IMAGO е латинска дума, означаваща ОБРАЗ. Същата дума се използва и за обозначаване на стадия на развитие при определени форми на живот (при насекомите) и представлява трансформацията, чрез която на бял свят се появява нов завършен индивид. Двете художнички не работят с образа, затова картините им са „субимаго“ т.е. извън-образни. Оставяйки образа, те съсредоточават усилията към цвета и към нуждата от изживяването на цвета, която е основна действаща сила за двете авторки (Мария Целкинска и Анна Икономова): „Решихме, че цветът ще бъде организиращата линия в работите ни и ще водим диалози с основните цветове: червено, синьо и жълто. Поставихме си цел да изследваме възможностите на цвета по отношение на това как той ще направи организация на пространството и дали е достатъчен, за да има автономно художествено въздействие.
Двете подхождаме към концепцията на изложбата с различни техники, като противопоставяме живописната класическа техника и дигиталната графика. Това е вторият диалог, който водим помежду си.
Надяваме се, че ще има и трети диалог – този път между картините и зрителя…“
Изложбата на Мария Николаева Целкинска и Anna Ikonomova "SUB IMAGO DIALOGOS" ще може да се видят в пространството на галерия ЕТЮД от 18 септември до 6 октомври 2018 г. във времето сряда-петък 15:00-19:00, събота: 13:00-19:00, неделя-вторник: почивни дни.

ЗА АВТОРИТЕ

Мария Целкинска е родена във Видин. В момента живее и работи в София. През 2004 г. завършва професионална гимназия „Михалаки Георгиев“ (Видин), специалност „Моделиер-конструктор“ и продължава образованието си в ВСУ „Черноризец Храбър“ (Варна), специалност „Моден дизайн“. От 2016 учи в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, катедра „Визуални изкуства“ на ФНПП, специалност „Изобразително изкуство“. Има участия в няколко групови международни изложби, а през 2017 реализира първата си самостоятелна изложба в столичната галерия „GALERY 10”. Работи в областта на живописта и графиката.

Анна Икономова е от Благоевград, дипломиран архитект, като в последните години работи в областта на илюстрацията, графичния дизайн и живописта. Има няколко спечелени конкурси и участия в групови изложби. В момента учи в специалност „Изобразително изкуство“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В същото време е  преподавател по графичен дизайн в частния колеж „Св. Ариадна“ (София). Работи като свободен артист в сферата на илюстрацията и графичния дизайн.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)