Избрани Новини

Сандански посрещна гости от 7 европейски държави

Събитието бе организирано по проект "Сърцето на Европа“

Три дни Община Сандански бе домакин на събитие, организирано по проект „Сърцето на Европа“, с финансовата подкрепа на програма „Европа за гражданите“ 2014-2020. В срещата се включиха представители от България, Словения, Гърция, Албания, Испания, Италия, Франция и Швеция.

Целта на проекта „Сърцето на Европа“ е да се създаде мрежа от културни точки, която мрежа чрез изкуство, художествена игра, диалог и доброволчество да насърчава солидарност, мир и приемане, насърчаване на активното участие на гражданите за преодоляване на ксенофобията и стигматизацията.

Събитието беше открито от г-н Кирил Котев – кмет на община Сандански, който изказа удовлетворението си да приветства с добре дошли гости от различни точки на Европа в община Сандански:

„Бих искал да поздравя водещата организация от Словения и всички партньори за усилията да създадат мрежа от партньорства, които да стимулират диалога между културите, посредством изкуство и споделено наследство. Убеден съм, че именно съвместната работа на институции, организации и граждани по проекти като този са гаранция за бъдещето на Европа“.

Своят поздрав към присъстващите-повече от 100 души поднесе и Анка Коленк – председател на Театър „Коленк“, Словения.

По време на събитието, под наслов „Изкуството като инструмент за междукултурен диалог“, участниците дискутираха теми свързани с Евроскептицизма и бъдещето на Европа. Освен с дискусия, чрез техниката на античната мозайка, участниците в проекта проследиха преноса на културни символи и значения през вековете и отвъд границите на държавите. Всеки имаше възможност да изработи сам мозайка, да „източи“ глинен съд и да изрази чрез рисунка върху керамика своята интерпретация на проекта „Сърцето на Европа“.
Границите и различията между културите бяха изцяло заличени с дегустация в една от регионалните винарни и атрактивната демонстрация на техниката за „точене“ на традиционното за нашия край „траано“.
Събитието беше организирано от Община Сандански, „Юни Партнърс“ – гр. Благоевград и подкрепата на Археологически музей – Сандански и Исторически музей – Мелник.
Събитието е част от проект „Сърцето на Европа“ по Програма „Европа за гражданите“ 2014-2020



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)