Избрани Новини

Европейски ден без загинали на пътя се провежда и в Кюстендил

4 убити и 57 ранени през тази година в областта

За трета поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ТИСПОЛ, страните-членки на мрежата и нейните партньори осъществяват проекта „Европейски ден без загинали на пътя – ЕDWARD“. През тази година денят е 19 септември. Целта е на този ден да няма загинали при пътни инциденти.

Мотото на операцията за България за 2018 година е “Безопасни мобилни комбинации за живот“ и е в контекста на темата на Европейската седмица на мобилността – 16-22 септември.

Днес в Кюстендил и Дупница бяха представени целите на операцията от началника на сектор „Пътна полиция“ – ОДМВР Радослав Боюклийски, началника на група „Контрол на пътното движение по главни пътища и автомагистрали“ Ивайло Паунов и специалистът Радмила Иванова от БЧК.

Превишената скорост, неправоспособност и шофиране при употреба на алкохол са сред най-честите нарушения сред водачите в областта, съобщи Радослав Боюклийски. Той каза, че това са и най-честите причини за произшествия в региона. Намаляват  намаляват нарушенията, свързани с шофиране при употреба на алкохол, с неспазване на пътни знаци, преминаване на червен светофар, неправилно изпреварване. За тези нарушения се проявява нулева толерантност, не се прави компромис от пътните полицаи, каза  при представянето на операцията Радослав Боюклийски. От началото на годината на територията на областта са възникнали 270 пътни произшествия, от тях 49 са тежки с четирима убити и 57 ранени. Статистиката сочи, че за същия период на миналата година има намаляване в показателите. Общият брой на катастрофите намалява с 21, тежките катастрофи са с 25 по-малко, убитите участници в пътните произшествия са 6 по-малко, а ранените с 29 души по-малко.  

Партньори на пътните полицаи в провеждането на операцията са млади доброволци към Български червен кръст - Кюстендил.  Младежите се включиха в отбелязването на Европейския ден без жертви на пътя чрез разпространяване на информационни материали и разясняване на акцията  „Заедно можем повече“, поставиха акцент върху факта, че децата вече са на училище и всички трябва да бъдат по-внимателни. Дадоха гласност за дарителската кампания за набиране на средства за деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия. Информационни брошури, които раздаваха на водачите доброволците, съдържаха  стъпките за оказване на  първа помощ - осигуряване на безопасност, оценка на ситуацията, сигнализиране за помощ, действия при пострадали, изпаднали в безсъзнание, липса на дишане и реанимация. Мотото на информационните брошури е „Не бъдете безучастен“.




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов