Преподаватели от ЮЗУ участваха в конференция в Полша - blagoevgrad.utre.bg

Преподаватели от ЮЗУ участваха в конференция в Полша

20 септември 2018, 18:10 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ЮЗУ "Н.Рилски"

  • Снимка:
    ЮЗУ "Н.Рилски"

Тя бе организирана от Асоциацията на славистите POLYSLAV

Преподавателите доц. д-р Лъчезар Перчеклийски и доц. д-р Радослав Цонев от Катедрата по български език към Филологическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски” участваха в Международната славистична конференция POLYSLAV XХII (http://www.polyslav-as.org/), организирана от Асоциацията на славистите POLYSLAV и проведена в Университета в Лодз. На авторитетния форум в Полша учени от различни европейски страни и изследователи слависти от Япония разискваха научните достиженията в областта на лингвистиката, изучаването, преподаването и разпространението на славянските езици. Докладите на доц. д-р Перчеклийски ‒ "Поетичната фигура „семантичен паралелелизъм” в Яков-Крайковия „Псалтир с последования (Венеция, 1569)", и на доц. д-р Цонев ‒ "Легендата за Владимир и Косара в „Razgovor ugodni naroda slovinskoga” и в латинския му превод", популяризираха научната работа на преподавателите от Филологическия факултет в областта на българското и славянското езикознание.
Тези международни славистични научни срещи се провеждат в различни европейски държави от 1997 година. Домакини са били градовете Берлин (Германия), Прага (Чехия), Варшава (Полша), Бергамо (Италия), Москва (Русия), Цюрих (Швейцария), Киев (Украйна), Будапеща (Унгария) и т.н. Сборниците от конференциите се индексират в авторитетната платформа за научни данни Web of Science.
На общото събрание в Лодз, Полша, беше решено ежегодната конференция на Асоциацията през 2019 г. ‒ POLYSLAV XXIII, да се проведе за първи път в България и организатор да бъде Филологическият факултет на Югозападния университет в Благоевград.
Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета